6. Audiodescriptie

Audiodescriptie is nodig als er informatie is die alleen te zien is en niet te horen. Audiodescriptie is vaak te voorkomen als je daar bij de productie al rekening mee houdt.

Omslag van ''

6.1 Audiodescriptie voorkomen

Het toevoegen van audidescriptie is veel werk, meer dan ondertiteling. Daarom: probeer het te voorkomen.

Bij het produceren kun je vaak vrij makkelijk audiodescriptie voorkomen door te zorgen dat tekst die in beeld komt ook wordt opgelezen of wordt verteld.

Enkele voorbeelden

Naam van een spreker

Bij een interview wordt in tekst eronder getoond wie er spreekt. In dat geval is er audiodescriptie nodig om dit toe te voegen. Wordt de spreker mondeling geïntroduceerd, dan is audiodescriptie niet nodig.

Tekst op een sheet

Als iemand een presentatie houdt en de tekst op de sheets wordt niet opgelezen, dan is audiodescriptie nodig. Als de spreker geïnstrueerd wordt om alle tekst op de sheets op te lezen, dan is ook hier audiodescriptie niet nodig.

Tekst in beeld

In het onderstaande screenshot van een video van het ministerie van Defensie zie je de tekst die aan het eind van de video in beeld is: "Defensie beschermt wat ons dierbaar is". Deze wordt niet opgelezen, dus is audiodescriptie nodig. Als deze tekst wel te horen was geweest, was audiodescriptie niet nodig geweest.

6.2 Audiodescriptie toevoegen

In YouTube kun je nog geen audiodescriptie toevoegen. In Vimeo en de player van Rijksoverheid wel.

Audiodescriptie toevoegen in Vimeo

De audiodescriptie in Vimeo is geen extra geluidsbestand, maar een vervangend geluidsbestand. Het moet dus alle 'gewone' audio bevatten plus de extra audio voor mensen die de video niet (goed) kunnen zien.

Het is gemakkelijk om een vervangend audiobestand toe te voegen aan je Vimeo-video. Nadat je je video hebt geüpload kun je de instellingen van de video wijzigen. Daar kies je voor CaptionsAudio tracks.

Het vervangende audiobestand dat je toevoegt moet bijvoorbeeld dit formaat zijn:

  • WAV
  • M4A
  • AAC
  • MP3

Het mag ook een ander bestandsformaat zijn en zelfs een videobestand, zoals MP4. Vimeo gebruikt daar alleen de audio van. Een videobestand toevoegen duurt wel veel langer dan een audiobestand toevoegen.

Als je een gratis account hebt bij Vimeo kun je maximaal 1 extra audiobestand toevoegen. Met een betaald abonnement kun je tot 20 extra audiobestanden toevoegen aan je video.

Rijksoverheidsplayer

De player van de Rijksoverheid voorziet ook in audiodescriptie. Dit is te zien in onderstaand screenshot, zie het knopje AD. Helaas kan deze player niet gebruikt worden door gemeenten, provincies en waterschappen.

Naar boven