7. Transcript

Een transcript is noodzakelijk voor mensen die doof en blind zijn. Ook kan het handig zijn voor andere mensen en het helpt voor een betere indexering door Google. Je maakt het eenvoudig vanuit het ondertitelingsbestand.

Omslag van ''

7.1 Een transcript: niet verplicht, wel belangrijk

Een transcript is een uitgeschreven tekst van de video, inclusief relevante non-verbale content.

Het is een AAA-succescriterium (1.2.8 Media-alternatief (vooraf opgenomen)). Het is dus niet verplicht, want niveau AA is het vereiste niveau. Maar ons advies is om het wel te plaatsen, want het heeft een aantal belangrijke voordelen:

  1. Dit is de enige content die doof-blinden kunnen gebruiken. Zij kunnen de video niet zien of horen, maar de tekst is wel bruikbaar bij spraak- of braille-uitvoer.
  2. Een uitgeschreven tekst is voor meer mensen handig, bijvoorbeeld als iemand even snel de content van de video wil scannen.
  3. Het transcript zorgt waarschijnlijk voor een betere vindbaarheid in Google. Gebruik je closed captions voor je ondertiteling, dan zal Google deze ook indexeren. Gebruik je open captions (ondertiteling ingebakken in de video), dan is een transcript zeker nodig voor de indexering.

Een van de belangrijkste SEO-websites, moz.com, plaatst bij elke video een transcript, zoals bij deze video: How SEOs and Content Writers Can Work Better Together — Whiteboard Friday. Wij vermoeden dat dit vooral bedoeld is voor een betere indexering (alhoewel ze ook veel doen op het gebied van toegankelijkheid).

7.2 De stappen

Heb je al een transcript, dan kun je deze natuurlijk gebruiken. Soms heb je al een uitgeschreven tekst van de video. Die kun je dan gebruiken als transcript. Zorg er wel voor dat bij meerdere sprekers het duidelijk is wie spreekt. Ook is het handig om betekenisvolle non-verbale content in tekst toe te voegen, bijvoorbeeld 'APPLAUS' als het publiek een applaus geeft.

Heb je een ondertitelingsbestand, volg dan deze stappen:

  1. Open dit bestand met een teksteditor of in een tekstprogramma als Microsoft Word of LibreOffice.
  2. Haal alle tijdsaanduidingen weg en maak de tekst volledig kloppend.
  3. Bij meerdere sprekers: voeg toe wie spreekt.
  4. Voeg eventueel content in tekst toe die alleen zichtbaar of hoorbaar is in de video.
  5. Sla de tekst op.
  6. Plaats de tekst in je website, direct onder de geëmbedde video.

Zorg dat de link naar het transcript direct bij de video staat, bijvoorbeeld er direct onder.

Voorbeeld van een video met transcript: 'Governing for Safety, Inclusion, and Accessibility'

Naar boven