1. Zoekmachineoptimalisatie of SEO

Zoekmachineoptimalisatie is alles wat je doet om je site beter vindbaar te krijgen in zoekmachines, zonder te adverteren. In het Engels heet dit Search Engine Optimization, afgekort tot SEO.

Omslag van ''

1.1 SEO: slechts een middel tot een doel

Elke website heeft een doel. Een doel is bijvoorbeeld het krijgen van aanmeldingen, inschrijvingen of donateurs. Non-profitorganisaties hebben vaak ook als doel het informeren van hun doelgroep.

Dit doel bereikt een site door de bezoekers te helpen om hun taken uit te voeren. De taak van de bezoeker faciliteren is het belangrijkste wat een site moet doen.

Als een bezoeker een taak op jouw site uitvoert die jij belangrijk vindt, dan noemen we dat conversie. Voor een commerciële site is dat meestal dat bezoekers iets kopen. Voor een non-profitsite is dat bijvoorbeeld het lezen van een artikel of het invullen en verzenden van een formulier.

Vindbaar zijn in een zoekmachine is slechts een middel tot dit doel. Als mensen jouw website via Google vinden, maar ze gaan meteen weg omdat de site niet interessant is, dan heb je weinig aan je goede vindbaarheid. Sterker nog: grote kans dat Google dit opmerkt en jouw site lager gaat plaatsen in de zoekresultaten. Aan de andere kant: als jij een wereldsite hebt, maar niemand kan deze vinden, dan heb je ook een probleem.

Goed vindbaar zijn is dus belangrijk, maar niet zaligmakend. Het is een van de factoren die jouw website tot een succes maken. Uiteindelijk is doorslaggevend of jouw site de taken faciliteert waarvoor mensen naar jouw site komen. Een zoekmachinevriendelijke website is dus een gebruiksvriendelijke website.

1.2 Het 3-factorenmodel

Om jouw site beter vindbaar te krijgen zijn grofweg 3 factoren belangrijk:

  1. Indexeerbaarheid: 'ziet' een zoekmachine de content op jouw site? Kan hij deze content indexeren? Is de site snel?
  2. Content: is de content op jouw site voldoende interessant? Faciliteert de content de taak van de bezoeker?
  3. Reputatie: zijn er andere sites die naar jou linken en zijn dat sites waar andere mensen ook naar linken? En wat voor type organisatie ben je? Heb je autoriteit, toon je expertise en ben je geloofwaardig?

Elke factor bestaat uit verschillende aspecten, die allemaal invloed hebben op de vindbaarheid van je site. In dit e-book staat dit 3-factorenmodel centraal.

Voor het beoordelen van een pagina maakt Google steeds meer gebruik van E-A-T: Expertise, Authoritativeness, and Trustworthiness. Meer daarover in het hoofdstuk over Reputatie.

1.3 Search Engine Advertising (SEA)

Hoog eindigen in de zoekresultaten kan ook door te adverteren in een zoekmachine. Dan hebben we het over Search Engine Advertising (SEA).

Bij SEO spreken we daarom ook wel over de organische vindbaarheid, dus de vindbaarheid zonder advertenties.

Als een website goed geoptimaliseerd is voor SEO, kan dat wel bijdragen aan lagere kosten bij SEA door lagere kosten per advertentie.

Naar boven