6. Factor 3: Reputatie
Reputatie gaat over hoe andere mensen jouw site waarderen. Dat meten zoekmachines onder andere aan het aantal links naar jouw site en de reputatie van degenen die naar jou linken. Maar er is meer belangrijk, bijvoorbeeld unieke content, wel/niet non-profit, reviews en social media.
6.1 Linkpopulariteit
Bij linkpopulariteit gaat het om:
- het aantal links naar jouw site
- de reputatie van degene die naar jouw site linkt
Als een site naar jouw site linkt, dan is dat voor een zoekmachine het signaal dat iemand jouw site interessant vindt. Het is een stem voor jouw site. Meer stemmen betekent dat een zoekmachine je meer gaat waarderen, immers, de wereld waardeert jou ook. Komt de link van een site met een goede reputatie, dan tellen die links zwaarder dan wanneer het van een onbeduidende website komt.
Dus als nu.nl naar jouw site linkt vergroot dat jouw linkpopulariteit enorm, als de bakker op de hoek dat doet, is de impact klein.
Een link naar jouw site is niet altijd positief. Als de link komt van een website met een slechte reputatie, bijvoorbeeld een site om online te gokken, dan kan dit juist negatief werken.
6.2 Bounce-rate
Stel dat je graag meer bezoekers op je site wilt en je gaat artikelen publiceren met verhullende titels zoals 'Wie gaat er met de prijs vandoor?'. Mensen die klikken op zo'n titel zullen in de meeste gevallen direct weer weg gaan van de site, want het artikel zal maar voor weinig mensen interessant zijn. Een bezoek van slechts 1 pagina op je site, heet een bounce. Artikelen waarbij mensen direct weer weg gaan van je site geven zo een hoge bounce-rate.
Toch is een bounce niet altijd slecht, het kan zijn dat mensen uitgebreid een goed artikel op jouw site hebben gelezen en daarna weer zijn weggegaan.
Google weet echter ook vaak de tijd tussen de start en het einde van zo'n bounce. Als deze vaak kort is (pogo sticking heet dat), dan is er meer reden om aan te nemen dat het een niet-zinvol bezoek is. En zo interpreteert Google dat ook. Google waardeert jouw site lager als dit soort bounces vaak voorkomen.
Artikelen met misleidende titels noemen we ook wel clickbait. Zorg daarom voor titels die geen andere verwachtingen oproepen dan je waar kunt maken.
6.3 Andere reputatiefactoren
Naast inkomende links zijn er meer factoren die de reputatie van jouw site bepalen, zoals:
- leeftijd van het domein
- expertise, autoriteit en betrouwbaarheid (zie het volgende hoofdstuk over E-A-T)
- snelheid van de site
- gebruik van https
- reviews