Opleiding Online professional

26 september 2024 t/m 17 april 2025 (12 dagen)

We starten op 26 september 2024 weer met onze 12-daagse Opleiding online professional. Wij behandelen onderwerpen als klantgerichte webcontent, contentgovernance, toegankelijkheid, user testing, toptaken, webanalyse en Contentcreatie met AI. Je krijgt les van verschillende topdocenten.

Inschrijven

Resultaat

De opleiding leert je kijken vanuit de klant. Je leert dat je heel veel content weg kunt laten. En ga je sturen op basis van feiten in plaats van meningen. Je krijgt hiervoor voldoende inhoudelijke bagage om de meningen van collega's te weerleggen.

Inhoud

Je krijgt les van 10.00 tot 16.00 uur, inclusief een heerlijke lunch. De opleiding is van 26 september 2024 tot en met 3 april 2025.

In totaal zijn het 12 dagen. De studiebelasting is ongeveer 4 tot 6 uur per week. De opleiding kost € 4.500,- exclusief btw. Daar komt nog ongeveer € 250,- aan studiemateriaal bij. Bijna al het cursusmateriaal is digitaal, zo kun je overal met je opleiding aan de slag.

Dag 1: Introductie, strategische uitgangspunten

Datum: 26 september 2024. Locatie: Utrecht

Op dag 1 zetten we de grote lijnen van deze opleiding met je uit. Om deze kaders te plaatsen bespreken we de actuele literatuur, zoals die van Eric Ries, Gerry McGovern, NielsenNorman Group en Lisa Welchman. Gedurende de hele opleiding werk je aan een eigen opdracht. Daarmee starten we op deze dag.

Literatuur: eigen reader (digitaal)

Dag 2: Basiskennis webtechniek

Datum: 10 oktober 2024. Locatie: online

In onze filosofie weet de webmanager ook wat van techniek. In jouw rol als webmanager ben je aanspreekpunt voor externen, zoals de webbouwer, de vormgever en eventuele andere leveranciers. Intern ben je gesprekspartner van bijvoorbeeld intern beheer en de webredactie. In die rol moet je iets begrijpen van techniek. Weet je niets van techniek, maak je geen zorgen, want wij zorgen dat je alles aan het eind van de dag begrijpt. Doel van de dag is dat je enigszins weet waar de techneuten over praten. In jouw rol hoef je niet alles te weten, maar het kan handig zijn als je bijvoorbeeld weet of iets wel of niet kan.

Literatuur: E-book Webtechniek

Dag 3: Klantgerichte en toegankelijke webcontent

Datum: 7 november 2024. Locatie: Utrecht

Een groot deel van onze online performance draait om de content. En dat is voor het overgrote deel tekst. Het aanbieden van goede teksten, geoptimaliseerd voor het web, is dus enorm belangrijk. In deze dag leer je content te maken die klantgericht en toegankelijk is.

Literatuur: Handboek Webcontent: meer focus, minder content

Dag 4: Zoekmachineoptimalisatie (SEO) 

Datum: 21 november 2024. Locatie: online

 We schrijven voor mensen, maar de mensen komen via Google. Dus eigenlijk schrijven we ook voor zoekmachines. Hoe je je site optimaliseert voor zoekmachines vertellen we op deze trainingsdag.

Literatuur: E-book SEO voor de non-profit

Dag 5: Social skills: sociale vaardigheden voor webprofessionals, dag 1 

Datum: 5 december 2024. Locatie: Utrecht

Op de 5e en 6e dag van de opleiding staan we stil bij de 'social skills', de specifieke sociale vaardigheden die je nodig hebt als online professional.

Literatuur: eigen reader

Dag 6: Social skills: sociale vaardigheden voor webprofessionals, dag 2

Datum:  19 december 2024. Locatie: Utrecht

Zie dag 5

Dag 7: Gebruikersobservatie

Datum: 9 januari 2025. Locatie: Utrecht

Deze dag gaat over het testen van je site met gebruikers. Ook met een klein budget is dat al heel goed mogelijk om je site te testen met gebruikers. Het is een volledige hands-on-dag. Je bent zelf de gebruiker, we maken een video van je en bekijken deze. Zo leer je dat user testing heel eenvoudig is uit te voeren en heel veel informatie voor je oplevert.

Literatuur: volgt nog

Dag 8: Toegankelijkheid van pdf-documenten

Datum: 23 januari 2025. Locatie: online

De grootste uitdaging op het gebied van digitale toegankelijkheid ligt voor veel organisaties bij het onderwerp pdf. In deze trainingsdag gaan we je leren dat je veel kunt bereiken door dit in kleine stapjes te implementeren in je organisatie.

Literatuur: E-learning Toegankelijke documenten met Microsoft Word

Dag 9: Contentgovernance

Datum: 6 februari 2025Locatie: Utrecht

Contentgovernance gaat over het optimaal beheer van je webcontent, zoals welke criteria hanteer je voor webcontent, wie is er bij betrokken en welke documentatie heb je nodig.

Literatuur: eigen reader

Dag 10: Bezoekersstatistieken

Datum:  6 maart 2025. Locatie: Utrecht

Bij het klantgericht maken van je website staat het gebruik van data centraal. Je weet namelijk pas wat jouw klant op jouw site wil als je ook meet wat hij komt doen. De training is geschikt voor elk professioneel webpakket: Matomo, Piwik Pro, GA4 of een ander pakket.

Dag 11: Agile Scrum voor webteams 

Datum: 20 maart 2025Locatie: Utrecht

Op deze dag leer je de basisprincipes van Agile Scrum in een non-IT omgeving. We bespreken de achtergronden, hoe het werkt en de rollen en verantwoordelijkheden. En we kijken naar jouw situatie: hoe vertaal ik dit naar mijn dagelijkse praktijk?

Literatuur: volgt nog

Dag 12: Invullen van je rol als online professional

Datum: 3 april 2025Locatie: Utrecht

Na maanden van studiedagen en literatuur doorlezen is het de bedoeling dat je voldoende bagage hebt om geïnspireerd je werk als online professional optimaal in te vullen. Op deze laatste dag van de opleiding kijken we naar de opdracht die je in de afgelopen tijd gemaakt hebt. We kijken naar jouw specifieke leerpunten om jouw skills te verbeteren en naar de strategie hiervoor.

Literatuur: eigen reader

Reservedag

Datum: 17 april 2025

Deze dag houden we als reservedag. Graag vrijhouden zodat we gemakkelijk kunnen schuiven in de planning als er bijvoorbeeld een keer een docent ziek is. 

Praktisch

Cursusduur

12 dagen, 10.00 - 16.00 uur

Datum/data

  • 26 september 2024 t/m 17 april 2025

Locatie

Online en op locatie (Utrecht)

Kosten

€ 4.950,- exclusief 21% btw, plus € 250,- ex btw voor literatuur en software

Docenten

In-company

Deze training geven wij ook in-company.

 

Reviews

Review plaatsen

Linda, Gemeente Laarbeek, 3 juni 2022:

5 van 5 sterren 5 van 5 sterren

Deze training is heel compleet. Alle relevante onderwerpen binnen het vakgebied komen aan bod. De trainers zijn ervaren en deskundig. Bovendien is het praktijkgericht. Ik kan de opleiding zeker aanbevelen!

Sander, Belastingdienst, 3 juni 2022:

5 van 5 sterren 5 van 5 sterren

Leuke leerzame opleiding! Goede afwisseling tussen online en vanuit huis de les volgen.

Keltoum, Belastingdienst, 29 april 2022:

5 van 5 sterren 5 van 5 sterren

Een uitgebreide training, waar eigenlijk alles wel aan bod komt. Van schrijven voor het web, tot statistieken, governance en alles wat ertussen zit. De trainers zijn vakprofessionals die weten waar ze het over hebben. Leerzame opdrachten en altijd specifiek gericht op een eigen actuele casus. Zo leer je een en ander ook in de praktijk toe te passen.

Chingyee, UW Samenwerking, 11 juni 2018:

4 van 5 sterren 4 van 5 sterren

Leuke opleiding met ervaren (gast) docenten. De materie is makkelijk te begrijpen en ook gelijk toe te passen in de praktijk!

Isabel, NS, 6 september 2017:

4 van 5 sterren 4 van 5 sterren

Zeer complete opleiding voor iedereen die op het online vakgebied werkzaam is. Alles komt voorbij, van Google Analytics tot Digital Governance. Heel veel handvatten gekregen om mijn werk nog beter in te kunnen vullen. De cursusleider en de gastsprekers brachten veel kennis en interessante cases in. Dank!

Bea, gemeente Vlissingen, 28 maart 2017:

5 van 5 sterren 5 van 5 sterren

Docenten leggen duidelijk uit en Jaap geeft goede feedback, ook op praktijkvragen tussendoor. Door alle opgedane kennis voel ik me als een digitale duizendpoot met genoeg bagage om de rol van webmanager te kunnen vervullen. Artikelen en e-books biedt Jaap gratis aan, echt top! Een verdieping vind je echt in de waardevolle, inspirerende trainingen.

Bas, ProWonen, 28 maart 2017:

5 van 5 sterren 5 van 5 sterren

Wat zijn de trainingsdagen super snel voorbij gegaan. Erg veel geleerd en direct toepasbaar in de praktijk. Veel ruimte voor eigen inbreng van casussen en dillema's. Jaap en de mede cursusleiders een dikke pluim. Jammer dat het voorbij is. Ik raad iedereen aan om hier een 1 of meerdaagse training te volgen. Je krijgt er zeker geen spijt van

Carolien, gemeente Barneveld, 5 februari 2017:

5 van 5 sterren 5 van 5 sterren

Een erg waardevolle opleiding! Elke trainingsdag een relevant onderwerp, waardoor ik 'body' heb gekregen als allround webprofessional. Ik vind Jaap van de Putte een erg prettige, rustige trainer die met de nodige humor kennis overbrengt. Ook de andere trainers erg professioneel. Ik kan het erg aanbevelen.

Tom, gemeente Haaksbergen, 5 februari 2017:

5 van 5 sterren 5 van 5 sterren

Ik heb met veel plezier deelgenomen aan deze opleiding: boeiende onderwerpen en inspirerende docenten. Veel van de opgedane kennis is direct toepasbaar en je bent weer helemaal ‘bij’ voor wat betreft het vakgebied.

Mariska, ICTU, 5 februari 2017:

4 van 5 sterren 4 van 5 sterren

Deze training geeft een goed inzicht in de zaken die je als webprofessional nodig hebt. Het fijne aan deze opleiding vind ik de combinatie van theorie en praktijk. Je eigen website wordt ook vaak genoeg onder de loep genomen. Wat je geleerd hebt tijdens de training, of als tips hebt meegekregen, kan je meteen in je eigen praktijk doorvoeren.

Bram, gemeente Hardinxveld-Giessendam, 29 april 2015:

5 van 5 sterren 5 van 5 sterren

Jaap van de Putte en de overige trainers zorgden voor inspirerende dagen tijdens de opleiding! Een opleiding met veel rendement. En je neemt een kijkje in de keuken bij je vakgenoten.

Eltjo, gemeente Westerkwartier, 10 april 2015:

5 van 5 sterren 5 van 5 sterren

Bijna alle aangeboden leerstof in deze opleiding is direct in de praktijk toepasbaar. Er is in de opleiding voldoende ruimte om met vakgenoten over de verschillende onderwerpen te discussiëren, dat is altijd fijn en leerzaam. Alle gastdocenten hebben een goed verhaal en kunnen dit goed overbrengen!
Prima opleiding!

Martine, gemeente Amsterdam, 10 april 2015:

4 van 5 sterren 4 van 5 sterren

Alle aspecten van het vak komen aanbod. De beste bureaumensen en adviseurs van het moment komen je over hun expertise bijpraten - zonder commercieel praatje erbij. Voor ervaren webmensen is het interessant om op de hoogte te zijn van de nieuwste ontwikkelingen en hun kennis op te frissen.Voor toekomstige webmanagers: het een mooi en uitgebreid vak!

Michiel, gemeente Den Helder, 8 januari 2014:

4 van 5 sterren 4 van 5 sterren

Een leerzame en leuke training die mijn kennis heeft verbreed en verdiept. De gastdocenten uit de praktijk maken de lessen concreet en praktisch toepasbaar.

Marion, gemeente Heumen, 8 januari 2014:

5 van 5 sterren 5 van 5 sterren

Dit is een erg leuke en leerzame training. Rode draad van de training is 'toptaken' en daarom heen komen alle aspecten van het vak 'web' aan bod. Je krijgt achtergrondinformatie, leest literatuur en maakt opdrachten. Ook krijg je veel tips en trucs die je in de dagelijkse praktijk kunt toepassen. En last but not least: leer van en met elkaar!

Marina, gemeente Uithoorn, 22 december 2013:

4 van 5 sterren 4 van 5 sterren

De opleiding leert je anders kijken naar het web. De opleiding is niet alleen geschikt voor (aankomende) managers, maar ook voor webredacteuren en mensen die veel met het web te maken hebben in hun functie. De input en feedback die je elkaar geeft tijdens de les is zeer waardevol en geeft je handvatten om toe te passen in je werk.

Henny, gemeente Raalte, 11 juli 2013:

4 van 5 sterren 4 van 5 sterren

Ik heb door deze training een indruk gekregen wat je nodig hebt om tot een goede website te komen. En omdat de groep niet te groot was konden we onze eigen website bij de training betrekken. De sessie waar een blinde man ons liet zien hoe hij op een site navigeert was voor mij een eye-opener.

Heleen, gemeente Huizen, 13 mei 2013:

5 van 5 sterren 5 van 5 sterren

Ik vond het een zeer leerzame training. Het was goed georganiseerd en ook goed bereikbaar in Utrecht. Prettig dat de onderwerpen per dag verdeeld waren. Duidelijke uitleg door Jaap en de gastdocenten. In mijn dagelijkse werkzaamheden denk ik nog regelmatig: dat hebben we bij de training behandeld. De training was zeker interessant voor ambtenaren.

Terug naar overzicht
Naar boven