Opleiding Adviseur digitale toegankelijkheid

18 september t/m 18 december 2024 (6 dagen)

De opleiding Adviseur digitale toegankelijkheid is dé opleiding als je binnen je organisatie verantwoordelijk bent voor de toegankelijkheid van websites en apps. Een gedegen opleiding waarin je les krijgt van verschillende experts op dit onderwerp.

Inschrijven

Resultaat

Na deze opleiding ben je bekend met alle relevante onderwerpen die je als adviseur digitale toegankelijkheid tegenkomt:

  1. Je begrijpt dat je je rol alleen kunt uitvoeren bij een gedragen visie en een volledig mandaat vanuit het management.
  2. Je kent de relevante wetgeving, weet hoe je die moet interpreteren en je weet hoe je hieraan kunt voldoen (compliance).
  3. Je bent in staat om een goed overzicht te maken van de online performance van je organisatie. Dit omvat ook alle subdomeinen. Hierbij maak je gebruik van de tools die je in de opleiding krijgt aangereikt.
  4. Je weet hoe je een Plan van Aanpak moet opstellen en welke onderdelen daarin moeten zitten.
  5. Je kunt een beleidsplan opstellen en de kaders neerzetten om de mensen intern aan te sturen. En je weet hoe je digitale toegankelijkheid kunt verankeren in je organisatie.
  6. Je bent bekend met de basiseisen van toegankelijkheid op het gebied van webcontent, inclusief de meer complexe onderwerpen als video, kaarten en pdf.
  7. Je bent bekend met de globale inhoud van de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) en weet hoe je hier globaal je website op kunt testen.
  8. Je kunt een toetsing van de website op WCAG goed begeleiden en je kunt een toegankelijkheidsverklaring opstellen.

Inhoud

Dag 1: Introductie 

18 september 2024 (Utrecht)

Ochtend: Digitale toegankelijkheid als onderdeel van digitale kwaliteit

In dit dagdeel staan we stil bij de mensen met een functiebeperking en welke impact digitale toegankelijkheid voor hen heeft. We kijken tegelijkertijd ook breder en laten zien dat goede toegankelijkheid past in het kader van kwaliteit, waarin gebruiksvriendelijkheid en vindbaarheid ook hun plek hebben.

Middag: Wetten en regels

WCAG, Wgbh/cz, European Accessibility Act, Digitoegankelijk.nl: er speelt van alles als het gaat over wet- en regelgeving. In dit dagdeel krijg je dit haarfijn uitgelegd. 

Dag 2: Een start maken van een Plan van aanpak

2 oktober 2024 (online)

Je inventariseert wat je nog moet doen om digitale toegankelijkheid verder vorm te geven in je organisatie. Misschien moet alsnog het mandaat voor jouw functie goed geregeld worden. Wellicht zijn er interne functiewijzigingen nodig. Of moeten er afspraken met externe leveranciers gemaakt worden en moeten collega’s nog getraind worden? Ook het aansturen van externe partijen, zoals de webbouwer en vormgevers speelt hierin een rol.

Dag 3: Technische verdieping WCAG en tools om je website te testen

16 oktober 2024 (online)

De WCAG-richtlijnen gaan ook over de techniek van de website en welke problemen je daarbij kunt tegenkomen. We laten een aantal veel voorkomende problemen zien en leren je hoe je dit zelf met eenvoudige tools kunt herkennen. Doel van dit dagdeel is dat je voldoende kennis hebt van WCAG om een goede gesprekspartner te zijn naar andere betrokkenen, zoals de webbouwer.

Dag 4: Webcontent toegankelijk maken

6 november 2024 (Utrecht)

Wat zijn nu precies die toegankelijkheidseisen aan content? Wat zijn headings en wat is het belang van structuur? Dit dagdeel is meer hands-on en geeft je inzicht in wat je moet doen om webcontent toegankelijk te maken. Hoe ga je om met kaartinformatie? En met video? Of met ontoegankelijke formulieren die gemaakt worden met een verouderde formulierengenerator? Wat doe je als het cms niet de mogelijkheden biedt voor het maken van toegankelijke content?

Dag 5: Inventarisatie van het vraagstuk

20 november 2024 (Utrecht)

Ochtend: De online performance in kaart brengen

Het hoofddomein is tegenwoordig al lang niet meer de enige plek waarmee je contact maakt en informatie deelt. Gemiddeld gebruikt een gemeente wel meer dan 20 andere websites. En die sites moeten ook voldoen aan de hoge eisen die je stelt aan online performance, zoals veiligheid, toegankelijkheid en klantvriendelijkheid. In dit dagdeel leer je om dit hele landschap in kaart te brengen. En hoe je dit kunt monitoren, zodat je het proces naar een optimale online performance kunt begeleiden. 

Middag: Het vraagstuk binnen je organisatie inventariseren

Binnen de organisatie zijn verschillende mensen betrokken bij digitale toegankelijkheid. Denk aan de inkoop, degenen die pdf-bestanden maken, het webteam natuurlijk, communicatie-adviseurs, het management, de huisstijlcommissie en vormgevers. Zij spelen allemaal een rol en je moet alle neuzen dezelfde kant op krijgen om digitale toegankelijkheid echt te realiseren. Het is daarbij zinvol om een goede inventarisatie te maken van de huidige situatie. We kijken hierbij ook met maturity-modellen hoe ‘volwassen’ jouw organisatie met dit onderwerp is.

Dag 6: Toegankelijkheidsverklaring en jouw rol als adviseur

4 december 2024 (Utrecht)

Ochtend: Toetsing en opstellen toegankelijkheidsverklaring

Periodiek moet de website getoetst worden op toegankelijkheid. En je bent verplicht verantwoording af te leggen van je beleid rondom digitale toegankelijkheid in een toegankelijkheidsverklaring. Welke vereisten zitten er aan een toetsing en aan deze verklaring?

Middag: Jouw rol als adviseur digitale toegankelijkheid

Aan het eind gekomen van de opleiding staan we weer stil bij jouw rol. Waar zitten de knelpunten en hoe kun je je rol als adviseur verbeteren en zo zorgdragen voor een optimale online performance van jouw organisatie?

Reservedag

18 december 2024 (Utrecht)

Graag vrijhouden zodat we gemakkelijk kunnen schuiven in de planning als er bijvoorbeeld een keer een docent ziek is.

Praktisch

Cursusduur

6 dagen, 10.00 - 16.00 uur

Datum/data

  • 18 september t/m 18 december 2024

Locatie

Online en op locatie (Utrecht)

Kosten

€ 3.250,- exclusief 21% btw

Docenten

In-company

Deze training geven wij ook in-company.

 

Reviews

Review plaatsen

Mireille, gemeente Winterswijk, 8 januari 2024:

4 van 5 sterren 4 van 5 sterren

Een goede combi van uitvoerende en strategische vaardigheden. Vanwege de verschillende docenten komen de vele kanten van toegankelijkheid aan bod. Ik had al best wat kennis van de praktische kant, maar juist door herhaling landt het nog beter. De laatste dag was op locatie en dat vind ik persoonlijk toch fijner, meer interactie.

Martin, gemeente Westerwolde, 8 januari 2024:

5 van 5 sterren 5 van 5 sterren

Ik heb op 20 december 2023 de opleiding Adviseur digitale toegankelijkheid van The Internet Academy afgerond. Een uitstekende opleiding om meer verdieping te krijgen in de wereld van digitale toegankelijkheid. O.a. over wetgeving, tools, verankering in de organisatie en de rol die je hebt als adviseur. Met leuke en kundige docenten!

Josephine, gemeente Alkmaar, 21 december 2023:

5 van 5 sterren 5 van 5 sterren

Een mooi en divers team professionals dat vanuit verschillende invalshoeken en specialismen vertelt. Een bulk kennis die bruikbaar en inspirerend is. De trainingen op locatie bieden gelegenheid waardevolle contacten te leggen en ervaringen uit te wisselen met de andere cursisten. Het eten en drinken was super, ook fijn. Ik kan deze training 100% aanraden!

Jennifer, gemeente Alkmaar, 21 december 2023:

5 van 5 sterren 5 van 5 sterren

Ik vond dit een heel prettige training. Er was heel veel variëteit in onderwerpen. Hele prettige leraren uit verschillende disciplines. Ik heb in een korte tijd zeer veel geleerd over digitale toegankelijkheid.

Kevin, FlipFacts, 12 oktober 2023:

4 van 5 sterren 4 van 5 sterren

Hi Jaap en andere trainers,

Ik heb de training als zeer prettig ervaren. Positieve punten:

• huiswerkopdrachten werden in de presentatie verwerkt wat het persoonlijk maakte
• trainers professioneel
• veel beschikbare informatie

Een aandachtspunt wat mij betreft:

• training weer op locatie doen. Laatste fysieke bijeenkomst beviel heel goed.

Jeroen, gemeente Breda, 22 september 2023:

5 van 5 sterren 5 van 5 sterren

Je maakt kennis met wet- en regelgeving rondom digitale toegankelijkheid (WCAG). Je leert waar de uitdagingen liggen door mee te kijken met kenners en ervaringsdeskundigen. Aansluitend leer je uitdagingen in webcontent op te pakken met behulp van inventarisatie en tools/apps. Gedeelde ervaring van docenten en medecursisten zijn zeer waardevol.

Iris Koomen, 11 januari 2023:

5 van 5 sterren 5 van 5 sterren

Heel tevreden over deze opleiding. Je krijgt een compleet beeld, van techniek en taal tot strategie en totaalaanpak. Veel geleerd, niet alleen van de opleiders maar ook van mijn mede-cursisten. Elke opleidingsdag had een een fijne sfeer en er was veel tijd en ruimte voor vragen en eigen ervaringen. Dikke aanrader!

Ritchie, 24 februari 2023:

4 van 5 sterren 4 van 5 sterren

Nuttige training met veel informatie over de digitale toegankelijkheid. De verschillende trainers zijn allemaal experts in hun vakgebied en brengen dit goed over naar de cursisten.

Erik, Koninklijke Maatschappij voor Blinden en Slechtzienden, 24 juni 2022:

5 van 5 sterren 5 van 5 sterren

Zeer leerrijk en professioneel opleidingstraject. Het hele speelveld komt aan bod. Je krijgt veel informatie, tips en tools om als adviseur digitale toegankelijkheid in de praktijk aan de slag te gaan.

Anja, gemeente Meierijstad, 3 april 2022:

5 van 5 sterren 5 van 5 sterren

Een heel leerzame training, gegeven door experts op het brede vakgebied digitale toegankelijkheid. Geeft verdieping, wat mij betreft nodig om dit vak goed te kunnen uitoefenen. Aanrader!

Nynke, Rijkswaterstaat, 8 februari 2022:

5 van 5 sterren 5 van 5 sterren

Fijne cursus waarbij alle aspecten van digitale toegankelijkheid voorbij komen. Vooral geleerd dat digitale toegankelijkheid niet bij van 1 persoon of afdeling kan liggen, maar dat het de verantwoordelijkheid is van de gehele organisatie.

Ron, WCAG.nl, 20 december 2021:

5 van 5 sterren 5 van 5 sterren

Ik heb de opleiding als compleet ervaren. Alles wat een adviseur op dit onderwerp nodig heeft om verder te komen. Enkele onderdelen: WCAG, toegankelijkheidsverklaring, webcontent, inventarisatie, plan van aanpak, digital governance en hoe om te gaan met pdf. Zeker een aanrader!

Michelin, gemeente Harderwijk, 31 januari 2021:

5 van 5 sterren 5 van 5 sterren

Deze opleiding vult het gat met kennis die onontbeerlijk is wanneer je als (semi) overheidsinstelling wilt voldoen aan digitale toegankelijkheid. Heldere uitleg van het brede spectrum aan (complexe) onderwerpen die je in beeld moet hebben. Door de onderwijsvorm is er ook leuke interactie met de andere deelnemers. Absolute aanrader deze training!

Pia, gemeente Peel en Maas, 30 april 2021:

4 van 5 sterren 4 van 5 sterren

Als je je wilt verdiepen in digitale toegankelijkheid en wat jouw rol is als adviseur digitale toegankelijkheid, dan is deze opleiding een aanrader. Een leerzame opleiding en je krijgt veel tips en trucs. Het maken van een beleidsstuk is het einddoel. De docenten zijn zeer ervaren in hun vakgebied en helpen je met al je vragen. Top!

Leon, Bubblefish Interactive BV, 30 april 2021:

4 van 5 sterren 4 van 5 sterren

Uitstekende training om je kennis over digitale toegankelijkheid te vergroten. Het is wel praktisch als je al ervaring en kennis hebt over digitale toegankelijkheid. Ik heb een hoop geleerd en de oefeningen zijn ook goed om ervaring op te doen met bv een beleidsplan schrijven. Ik kan de cursus dan ook zeker aan raden.

Henk, Landelijk Dienstencentrum voor de Rechtspraak, 7 juli 2021:

4 van 5 sterren 4 van 5 sterren

Goede cursus, heb handvaten gekregen om mee verder te kunnen. Pauze tussen de middag is lang maar niet zo lang dat je ook nog een opdracht kan maken (ook niet goed voor je rust). Had al (technische) kennis van WCAG en hoopte op meer diepgang. Heb wel veel geleerd over het opstellen van een verklaring. M.a.w. bedankt allemaal voor deze cursus

Terug naar overzicht
Naar boven