Online video toegankelijk maken

Leer in 1 dag om je online video toegankelijk te maken. Je leert ondertiteling maken, audiodescriptie toevoegen en een transcript maken. Het is een echte hands-on-training: je gaat met je eigen video aan de slag.

Deze training bieden we alleen aan als in-companytraining.

Resultaat

  • Je kent de toegankelijkheidseisen voor video volgens de Web Content Accessibility Guidelines 2.2.
  • Je begrijpt de voordelen van ondertiteling en audiodescriptie.
  • Je kent de eisen waar ondertiteling en audiodescriptie aan moeten voldoen.
  • Je weet welke verschillende video-players er zijn.
  • Je weet hoe je ondertiteling en audiodescriptie kunt toevoegen aan video.
  • Je kunt de producent van video vooraf instrueren zodat je een toegankelijke video ontvangt.

Inhoud

Maak je eigen video's toegankelijk

In deze training leren we je om een korte video toegankelijk te maken. Je kunt hiervoor een eigen video gebruiken, zoals een promotiefilmpje. Naast ondertiteling gaan we ook met aanvullende spraak (audiodescriptie) aan de slag. We gebruiken daarvoor online tools – zoals YouTube – en gratis of goedkope programma's. De training is geschikt voor zowel Windows als Apple.

Een video toegankelijk maken is wel tijdrovend: ook met enige ervaring duurt het al snel een half uur om 1 minuut video te ondertitelen. Een promotiefilmpje van enkele minuten is wel goed te doen.

Kenmerken van een toegankelijke video

Als je doof bent dan zijn video's vaak niet begrijpelijk. Tenzij de spraak in de video omgezet is in ondertiteling. Ook zijn video's voor blinde mensen vaak ook niet goed te volgen, bijvoorbeeld als er tekst in beeld getoond wordt zonder dat deze hoorbaar is.

Dat betekent dat je vaak wel iets moet doen om een video geschikt te maken voor iedereen. In het kort moet je het volgende doen:

  1. Zorg dat je al bij de video-productie rekening houdt met toegankelijkheid.
  2. Maak een transcript.
  3. Voeg ondertiteling toe in de vorm van closed captions.
  4. Voeg extra spraak toe in de vorm van audiodescriptie.

Toegankelijk produceren

Als je in de productie al rekening houdt met toegankelijkheid, kun je bijvoorbeeld audiodescriptie voorkomen. Dat maakt het al een stuk makkelijker. Verder zijn er nog een aantal aandachtspunten die je al gelijk kunt meenemen. Lees ook ons artikel Toegankelijk produceren van video.

Ondertitelen toevoegen

Het ondertitelen van een video wordt steeds makkelijker. Via Youtube kun je bijvoorbeeld een transcript uploaden en met enkele aanpassingen is jouw video zo ondertiteld. Het is handig om te zorgen dat je een transcript hebt van alle spraak en van eventuele non-verbale informatie ('AUTO RIJDT VOORBIJ'). In de training bespreken we verschillende mogelijkheden om je video eenvoudig te ondertitelen.

Audiodescriptie toevoegen

Extra spraak (audiodescriptie) toevoegen is iets moeilijker, maar met de juiste tools en enige uitleg is dat ook geen probleem.

Plaatsen op je website

De video moet natuurlijk uiteindelijk op je website komen. Ook daar zijn verschillende mogelijkheden voor, zoals het embedden van je video op je site via YouTube of het zelf hosten van je video. Ook daar besteden we ruim aandacht aan in de training.

Praktisch

Cursusduur

1 dag, 10.00 - 16.30 uur

Kosten

€ 595, exclusief 21% btw

Docenten

 

Reviews

Review plaatsen

Marjan, RWS, 9 november 2021:

5 van 5 sterren 5 van 5 sterren

Hele duidelijke training. Ondertiteling, audiodescriptie, transcript maken en de keuze van het platform kwam allemaal aan bod. Ook het zelf oefenen met ondertiteling en transcript was heel zinvol.

Iris, Stichting Dedicon, 1 juli 2016:

4 van 5 sterren 4 van 5 sterren

Het was een uitdagende training met een fijne afwisseling tussen theorie en praktijk. Trainer Mereijn heeft veel kennis van zaken en vertelt dat op een duidelijke manier. De training werd gegeven aan contentmakers, daardoor lag de nadruk meer op het maken dan op technische specificaties. Dat was een goede verhouding voor ons.

Terug naar overzicht
Naar boven