Microsoft Word en toegankelijke pdf

9 oktober 2024 (1 dag)

Op het web communiceren we veel met pdf-bestanden. Toegankelijkheid van deze documenten is een eis vanuit de internationale toegankelijkheidsrichtlijnen (WCAG 2), in Nederland vroeger bekend als de Webrichtlijnen. In deze eendaagse cursus leer je met Microsoft Word toegankelijke documenten te maken.

Inschrijven

Resultaat

 • Je kent de voordelen en nadelen van het gebruik van documenten op het web.
 • Je bent bekend met de eisen die de overheid aan digitale toegankelijkheid stelt.
 • Je bent in staat een toegankelijk Word-document te maken.
 • Je kunt het Word-bestand exporteren als een tagged-pdf.

Inhoud

 • Belang van toegankelijke documenten
 • Voor- en nadelen van pdf's
 • Toegankelijk maken van een Word-document
 • Toegankelijk maken van een tekstsjabloon in Word
 • Toegankelijke pdf vanuit Word
 • Casuïstiek deelnemers. Mogelijke onderwerpen: decentrale aanlevering, Archiefwet. 

Praktisch

Cursusduur

1 dag, 10:00 – 16.00

Datum/data

 • 9 oktober 2024

Locatie

Online

Kosten

€ 595,- exclusief 21% btw

Docenten

Literatuur

E-book Toegankelijke pdf-documenten

In-company

Deze training geven wij ook in-company.

 

Reviews

Review plaatsen

Marieke, gemeente Alphen aan den Rijn, 28 juni 2024:

5 van 5 sterren 5 van 5 sterren

Ook als je je meer met beleid bezighoudt, is deze training heel interessant. Er is nog een wereld te veroveren met digitale toegankelijkheid. Jaap brengt alle informatie op een prettige manier en laat genoeg ruimte voor je eigen vraagstukken. En de lunch is ook heerlijk. Dankjewel, Jaap, voor je gastvrijheid.

Simone, gemeente Oisterwijk, 12 oktober 2023:

5 van 5 sterren 5 van 5 sterren

Een leerzame (en gezellige) trainingsdag! Marjolein geeft heel duidelijk uitleg en er is veel ruimte voor eigen inbreng. Omdat iedereen het e-book voorbereidt, kun je ook direct praktisch aan de slag. Je leert wat er allemaal niet klopt aan je eigen stukken en hoe je dat kunt verbeteren. Zo komen we veel beter beslagen ten ijs bij onze collega's.

Maritha, Autoriteit Consument en Markt, 24 april 2023:

4 van 5 sterren 4 van 5 sterren

Deze training heeft mij bewust gemaakt van het toegankelijk maken van documenten. Voorheen stond ik er niet zo bij stil, waar mensen met een beperking eventueel tegenaan konden lopen bij niet toegankelijke documenten.

Anneke, Vrije Universiteit, 24 februari 2023:

5 van 5 sterren 5 van 5 sterren

Zeer praktische, goed toepasbare training. Fijn om direct toe te kunnen passen op eigen documenten. Fantastisch ook dat alle informatie makkelijk terug te vinden is in het bijbehorende e-book.

Angelina, GGD Amsterdam, 12 juli 2022:

4 van 5 sterren 4 van 5 sterren

Was zeer praktisch ingestoken en ging heel goed in op ons werkgebied en onze eigen websites en documenten. Deze training was een eye opener, want de term 'webtoegankelijkheid' blijkt heel veel facetten te hebben. Ben nu geïnspireerd om een vervolgtraining over dit onderwerp te volgen.

Francoise, GGD Amsterdam, 8 juli 2022:

4 van 5 sterren 4 van 5 sterren

Duidelijk verhaal en de vragen die ik had werden uitgebreid beantwoord. Heb veel meer inzicht gekregen in hoe ik in het vervolg web toegankelijkheid moet toepassen.

Audri, GGD Amsterdam, 1 juli 2022:

4 van 5 sterren 4 van 5 sterren

Ik vond het een fijne training. Het is goed dat je vooraf - via huiswerk en leeswerk - al kennis kunt maken met het toegankelijk maken van pdf's. Marjolein legde alles geduldig uit, had tijd voor alle vragen en zorgde voor een goede sfeer in de groep.

Brigitte, GGD Amsterdam, 28 juni 2022:

3 van 5 sterren 3 van 5 sterren

De uitleg was duidelijk en goed van tempo. Ook het oefenen aan het einde was prettig.

Jolien, GGD Amsterdam, 23 juni 2022:

4 van 5 sterren 4 van 5 sterren

Marjolein is een fijne docent die alles goed en rustig uitlegt. Ze neemt de tijd voor vragen en mensen die ergens tegen aanlopen. De training had een goede afwisseling tussen theorie en achtergrondinformatie, en het praktische van de stappen in Word. De inhoud van de training heeft mijn ogen geopend wat betreft webtoegankelijkheid. Veel dank!

Marc, GGD Amsterdam, 23 juni 2022:

4 van 5 sterren 4 van 5 sterren

Prettige training in relaxte sfeer. Er werd voldoende tijd genomen voor eigen praktijkvoorbeelden en niet alleen de lesstof. Daardoor makkelijk toepasbaar. Het huiswerk vooraf was erg nuttig. Door het maken van het huiswerk was alles makkelijk te volgen en was er meer tijd voor verdieping en discussie.

Jeffrey, gemeente Purmerend, 20 juni 2022:

5 van 5 sterren 5 van 5 sterren

Zeer praktische training. Marjolein is een fijne trainer en geeft heldere, duidelijke uitleg. In de training krijg je voldoende skills om een volgende keer een pdf op zijn toegankelijkheid te beoordelen en waar nodig aan te passen.

Laura, gemeente West Betuwe, 20 juni 2022:

4 van 5 sterren 4 van 5 sterren

Een goede training met veel (nieuwe) informatie. Na deze training heb je een goede basis over toegankelijke pdf's. Er is ook genoeg ruimte om vragen te stellen. Wel veel overlap tussen de voorbereiding en de training zelf.

Reactie van The Internet Academy: Bedankt voor je opmerking, Laura. Er zit inderdaad wat overlap tussen de voorbereiding en de training zelf. We gaan er nog eens goed naar kijken hoe we de training op dit punt kunnen verbeteren.

Fenna, gemeente Culemborg, 20 juni 2022:

5 van 5 sterren 5 van 5 sterren

Een heel duidelijke en praktische training. Ik weet al jaren van de Europese regelgeving op digitale toegankelijkheid, maar niet hoe ik daar aan moest voldoen. Dus ik kon weinig met de WCAG. Nu is mij eindelijk duidelijk welke stappen er in de praktijk nodig zijn vanuit Word. Dit is een heel mooie start. Op naar een aanpak in andere applicaties.

Cynthia, Bedrijfsvoeringsorganisatie West-Betuwe, 20 juni 2022:

5 van 5 sterren 5 van 5 sterren

Prima uitleg, goede deskundige begeleiding.
Wist er al een hoop van, maar toch nog nieuwe dingen geleerd.

Esmée, Autoriteit Consument en Markt, 28 maart 2022:

5 van 5 sterren 5 van 5 sterren

Nuttig en leerzaam. De training is goed om het bewustzijn te vergroten rondom toegankelijkheid van documenten.

Michiel, gemeente Purmerend, 14 januari 2022:

4 van 5 sterren 4 van 5 sterren

Het was een heel interessante training. Veel handige tips voor het werken in Word gekregen en een goede uitleg waar op te letten bij het maken van een toegankelijk document.

Niek, gemeente Waalre, 14 januari 2022:

5 van 5 sterren 5 van 5 sterren

Het was precies waar ik naar op zoek was en het heeft mij geholpen om antwoorden te krijgen op vragen. Hier kan ik echt mee aan de slag. De manier van presenteren van Jaap was ook erg fijn.

Sara, gemeente Purmerend, 30 oktober 2021:

5 van 5 sterren 5 van 5 sterren

Marjolein was een heel prettige trainer. Het helpt dat zij zelf ook met de materie werkt en dus af en toe ook tegen zaken aanloopt waar dan een creatieve oplossing voor moet worden bedacht. Dat daagt ons als cursisten ook uit om creatief te kijken naar digitale toegankelijkheid en meer met een blik van wat kan er wél. Verhelderend!

Tamara, gemeente Utrecht, 26 mei 2021:

4 van 5 sterren 4 van 5 sterren

Voor mij gold de training van vorige week echt als een van de eye-openers van het jaar. Ik wist niet dat er zoveel kwam kijken bij (en zoveel mogelijk is) in het toegankelijk maken van digitale informatie. Marjolein is een prettige docent, met een breed scala aan relevante praktijkvoorbeelden. Ze denkt goed mee met de organisatie(on)mogelijkheden.

Mirjam, gemeente Utrecht, 26 mei 2021:

4 van 5 sterren 4 van 5 sterren

Fijne training, duidelijk uitleg + achtergrond informatie, bereikbaar voor vragen. Goede digitale handleiding om stappen door te nemen.

Anita, Ieder(in), 30 april 2021:

4 van 5 sterren 4 van 5 sterren

De uitleg over de verschillende mogelijkheden voor het toegankelijk maken van een Word document waren helder verwoord. Het van tevoren toegezonden stuk over de te behandelen onderwerpen kwam zeer van pas om je beter voor te bereiden op de workshop. Zonder deze stukken zou het veel langer duren om door de stof te gaan. Prima training!

Sheby, BAR organisatie, 31 januari 2021:

4 van 5 sterren 4 van 5 sterren

Het was zeer leerzaam en nuttig. Ik heb handvatten gekregen over het aanpassen van de vormgeving van websites en documenten. Het doel was om deze leesbaar te maken voor mensen met een visuele beperking en slechthorenden.

Monique, gemeente Utrecht, 1 oktober 2020:

5 van 5 sterren 5 van 5 sterren

Training maakt goed duidelijk waarom toegankelijkheid en belangrijk is én wat je er zelf aan kunt doen.
De oefeningen die je moet maken helpen je de theorie direct toe te passen.

Wanda, gemeente Utrecht, 1 oktober 2020:

4 van 5 sterren 4 van 5 sterren

Heldere info, soort wake-up call voor dinosauriërs uit de vorige eeuw zoals ik. Erg goed om op een andere manier te leren denken en kijken.

Conchita, gemeente Utrecht, 1 oktober 2020:

4 van 5 sterren 4 van 5 sterren

Een hele duidelijke uitleg wat het belang is voor het toegankelijke maken (leuke en leerzame filmpjes). Duidelijke uitleg door de trainer die je er makkelijk doorheen loodst.

Karin, gemeente Utrecht, 1 oktober 2020:

4 van 5 sterren 4 van 5 sterren

De training toegankelijk publiceren was een prima cursus. Duidelijke uitleg. Goede oefeningen. Prettige cursusleider. Ik geef 4 ipv 5 sterren omdat ik klassikale uitleg prettiger vind dan via Zoom.

Angela, gemeente Utrecht, 1 oktober 2020:

5 van 5 sterren 5 van 5 sterren

Ik heb de training digitaal gevolgd. Dit was heel goed te doen. De trainer legde alles duidelijk en rustig uit, er is veel ruimte voor vragen. We moesten ook veel zelf oefenen (vooral van te voren, waardoor het huiswerk wel iets meer was dan ik dacht :)).

Yvonne, gemeente Utrecht, 1 oktober 2020:

4 van 5 sterren 4 van 5 sterren

Het was een duidelijke online training met een casus die mij echt heeft geholpen om beter te begrijpen hoe het werkt. Ik zou deze dan ook zeker aanbevelen. Trainer nam ook de tijd, mochten hem zelfs in de lunchpauze bellen.

M. Hollman, gemeente Meierijstad, 1 oktober 2020:

4 van 5 sterren 4 van 5 sterren

Goede training, goede begeleiding. Aanrader! Ik hoop dat iedereen die te maken heeft met Word deze training krijgt, zodat alle pdf's die daaruit voortkomen binnenkort toegankelijk zijn :-)

Angela, gemeente Utrecht, 1 oktober 2020:

4 van 5 sterren 4 van 5 sterren

Een duidelijke en praktische training. Geeft handvatten om de toegankelijkheid in de praktijk toe te passen.

Corinne, BAR Organisatie, 11 juli 2020:

5 van 5 sterren 5 van 5 sterren

Duidelijke uitleg. Wellicht soms wat snel als je net met toegankelijkheid te maken krijgt, maar jaap legt het duidelijk uit en helpt je op weg. Het huiswerk van te voren is handig, zodat je al goed bent voorbereid. Het digitaal volgen van de training ging prima. Jaap bedankt!

Mariska, gemeente Westland, 11 juli 2020:

4 van 5 sterren 4 van 5 sterren

Onlangs online een training digitale toegankelijkheid gevolgd. Hoewel het een uitdaging leek deze training op afstand te volgen, was het toch een goede training met een fijne trainer die een duidelijk verhaal liet zien. Ook de balans tussen theorie en praktische oefening was goed.

Josephine, gemeente Alkmaar, 11 juli 2020:

4 van 5 sterren 4 van 5 sterren

Fijne training, goede documentatie en een trainer die weet waar hij over praat. Voorbeelden met documenten van de cursisten. Goede sfeer en leerzaam. Verbeterpuntje vond ik de oefening tijdens de training, had van mij uitgebreider en lastiger mogen zijn - om echt goed aan de slag te gaan met de stof.

Naschrift Jaap van de Putte
Dank voor de tip over de zwaarte van de oefening. We hebben de oefening uitgebreid en wat uitdagender gemaakt.

Roos, NVWA, 12 maart 2020:

4 van 5 sterren 4 van 5 sterren

Jaap gaf een leuke en duidelijke training met veel tips en trucs. Tijdens de vele interne discussies, kon hij de rode draad goed vasthouden en ons daarin meenemen. Het wisselen tussen eisen in wet en hoe je in alle redelijkheid als organisatie op korte en op lange termijn daar mee om moet gaan wist hij goed te brengen. Top!

Ilhame, gemeente Utrecht, 15 maart 2020:

4 van 5 sterren 4 van 5 sterren

Het was een leerzame training. Trainer kon goed uitleggen, tips en advies geven.

Tijdsduur was prima te doen.

Monique, Erasmus MC, 29 september 2019:

3 van 5 sterren 3 van 5 sterren

Training was in de basis goed, maar kon in een korter tijdbestek naar mijn mening. Daarnaast zou ik op voorhand uitvragen hoeveel mensen Word veel gebruiken. Misschien kan de training wat breder worden getrokken (internet do's en dont's nog meer meenemen).

Esther, Erasmus MC, 5 augustus 2019:

4 van 5 sterren 4 van 5 sterren

Erg leerzaam, vooral ook door het kijken naar eigen online publicaties zie je in de praktijk waar verbetering mogelijk is.

Martha, gemeente Utrecht, 5 augustus 2019:

4 van 5 sterren 4 van 5 sterren

De training WORD is onmisbaar als je PDF's maakt die online gepubliceerd moeten worden. Ik stuur de link vaak door naar collega's. Zelf controleer ik vooral PDF's op toegankelijkheid als deze op de site moeten, dat is in het begin even doorbijten omdat het veel verschillende handelingen betreft. Maar ook die worden goed uitgelegd.

Els, gemeente Barneveld, 5 augustus 2019:

4 van 5 sterren 4 van 5 sterren

Positieve cursus. Duidelijke uitleg. Wat mij betreft had er meer geoefend mogen worden, maar dat moet je natuurlijk vooral in de praktijk doen. Het duidelijke naslagwerk zorgt ervoor dat je de cursus goed 'bij kunt houden' en toe kunt passen. Een aanrader!

Ingrid, gemeente Barneveld, 5 augustus 2019:

4 van 5 sterren 4 van 5 sterren

Ik heb veel geleerd tijdens de training. De sfeer was goed. De trainer was deskundig en de opgedane kennis heb ik gelijk in de praktijk kunnen brengen.

Sebastiaan, 5 augustus 2019:

4 van 5 sterren 4 van 5 sterren

Goede training welke je inzicht geeft in het gebruik van met name Word in relatie tot wanneer deze wordt voorgelezen of middels een braille leesregel wordt gelezen. Het is een stukje bewust wording. In mijn werk gebruik ik het echter niet heel vaak op deze manier. Ik neig te zeggen dat het met name voor 'beleidstukken' ed. belangrijk is.

Brenda, 19 april 2019:

3 van 5 sterren 3 van 5 sterren

ik vond het nuttig om bewust te worden hoe de documenten worden gelezen door blinden, maar ook door google. Jammer vond ik dat er weinig oplossingen werden meegebracht. Alleen de relatief simpele te veranderen dingen werden genoemd. Voor andere meer moeilijke dingen werd het alleen aangehaald maar geen oplossing of idee geboden om het op te lossen.

Reactie van The Internet Academy: Dank voor de feedback. Wij hebben de training uitgebreid met ook meer complexe voorbeelden en oefeningen.

Kevin, 19 april 2019:

4 van 5 sterren 4 van 5 sterren

Fijn om eens gewezen te worden op het feit hoe je een document leesbaar maakt voor iemand die bijvoorbeeld slechtziend is. Dat was zeker een eye opener!

Fijn en duidelijke uitleg. Veel wist ik al maar de dingen die ik niet wist kan ik zeker wat mee.

Anoniem, 6 januari 2019:

4 van 5 sterren 4 van 5 sterren

Jaap gaf ons een gedegen training waarbij we veel input en voorbeelden uit ons eigen werk konden geven. Hierdoor was de training gelijk in de praktijk toe te passen. De training was te volgen voor de verschillende niveaus, maar daardoor wel iets minder diepgaand dan ik gehoopt had.

Yvonne, gemeente Zaanstad, 18 mei 2016:

4 van 5 sterren 4 van 5 sterren

De training was duidelijk en overzichtelijk. Het maken van een toegankelijke pdf met Word is me nu duidelijk. Nu nog het in de praktijk toepassen.

Webteam, Provincie Flevoland, 18 mei 2016:

5 van 5 sterren 5 van 5 sterren

Kort maar krachtige cursus waarbij je in één dag leert hoe je met Word een toegankelijke pdf aanlevert. De balans tussen theorie, praktijk en ruimte om vragen te stellen is goed. De trainer Jaap komt ook met goede praktijkvoorbeelden waardoor je de stof nog beter tot je neemt. Deze cursus is zeker een aanrader!

Yvonne Teunissen, 17 mei 2016:

4 van 5 sterren 4 van 5 sterren

Er is veel duidelijk geworden met de training. Ik heb veel aan de training gehad.
Nu nog in de praktijk brengen, maar dat gaat goed komen. De training werd ook helder gegeven.

Roosmarijn, gemeente Midden-Delfland, 8 maart 2016:

5 van 5 sterren 5 van 5 sterren

Hele nuttige training! We weten wat ons te doen staat, dankzij de heldere uitleg. De training was echt op maat, er was ruimte om specifieke documenten binnen onze organisatie te behandelen. Fijn! We hebben antwoord gekregen op al onze vragen, nu vol goede moed aan de slag!

Sander, Tekstbytes, 27 januari 2016:

5 van 5 sterren 5 van 5 sterren

Een erg praktische training, met een goede afwisseling tussen theorie en praktijk. De trainer (Jaap) weet waar hij het over heeft, kan duidelijk uitleggen en biedt voldoende tijd voor vragen. In 1 dag weet je precies hoe je toegankelijke pdf-documenten kunt maken.

Peter, gemeente Vlissingen, 18 januari 2016:

5 van 5 sterren 5 van 5 sterren

Een zeer geslaagde praktijkgerichte training! Ook een prima docent en locatie. Verplicht voer voor iedereen die worstelt met pdf vs. Webrichtlijnen!

Eelke, Provincie Gelderland, 18 december 2015:

4 van 5 sterren 4 van 5 sterren

Ik vond de training erg leerzaam. Het was fijn om niet alleen bezig te zijn met het daadwerkelijk toegankelijk maken van pdf's, maar dat we ook veel aandacht hebben besteed aan de organisationele implementatie.

Jaap is een fijne en geduldige trainer die op elk 'niveau' weet in te haken!

Jonathan Vink, 18 december 2015:

5 van 5 sterren 5 van 5 sterren

De training Toegankelijke PDF met Word vond ik erg goed. Zelf begon ik als leek aan de cursus, zonder ervaring met toegankelijkheid in Word of Acrobat. De cursus leert je op een heel praktische manier aan de slag te gaan waardoor je je na een dag heel bekwaam voelt.

Sylvia, Provincie Gelderland, 17 december 2015:

5 van 5 sterren 5 van 5 sterren

Training sloot goed aan bij onze behoefte. Prettig dat de implementatie van de nieuwe werkwijze ook aan bod is gekomen.

Marieke, gemeente Roerdalen, 29 november 2015:

5 van 5 sterren 5 van 5 sterren

Een heel praktische training! Genoeg ruimte voor vragen en praktische tips. Duidelijke uitleg door Jaap en vooral bewustwording van de noodzaak van het plaatsen van pdf's (of juist niet plaatsen).

Ingrid, gemeente Roerdalen, 11 november 2015:

5 van 5 sterren 5 van 5 sterren

Prima training, ook verheldering over de achtergrond van echt digitaal werken en het wel/niet plaatsen van pdf's. Veel geleerd!

Monique, gemeente Roerdalen, 11 november 2015:

5 van 5 sterren 5 van 5 sterren

Zeer zinvolle training, een eye-opener ook: we moeten de komende jaren flink aan de slag om onze website toekomst-proof te maken. En hoe nemen we de organisatie daarin mee? Veel om over na te denken.

Ruud, Dienst Dommelvallei, 25 juni 2014:

4 van 5 sterren 4 van 5 sterren

Goede locatie op kleine (loop)afstand van CS Utrecht. Prettige, ontspannen sfeer met ruimte om jouw vragen te stellen of opmerkingen te maken. Praktisch met afwisselend video, sheets en oefeningen. Duidelijke uitleg en kennis van zaken.

Fernanda, gemeente Meppel, 20 juni 2014:

4 van 5 sterren 4 van 5 sterren

Goede praktische training met juiste balans van de verschillende onderdelen; achtergrondinformatie, hoe je word-documenten toegankelijk maakt en handreiking voor hoe je er in je organisatie mee aan de slag kunt gaan.

Laura, gemeente Teylingen, 17 februari 2014:

5 van 5 sterren 5 van 5 sterren

In deze training heeft Jaap in heldere stappen uitgelegd waar je in de organisatie rekening mee moet houden bij het maken van een toegankelijke pdf. Een praktische cursus, maar ook een waar ruimte is voor vragen als 'hoe borg je dit in de organisatie?'. Aanrader!

Jorien, gemeente Westerveld, 2 juli 2013:

5 van 5 sterren 5 van 5 sterren

Ik heb deze training op 24 juni 2013 gevolgd. De training geeft je een praktisch handvat, hoe je te werk kunt gaan om een toegankelijke PDF-document te creëren. Ook is er in de training aandacht voor controle en reparatie van al bestaande PDF documenten en hoe één en ander is te implementeren in de organisatie. Een nuttige en praktische training!

Willemieke, QuaRijn, 1 juli 2013:

4 van 5 sterren 4 van 5 sterren

De cursusleiders verwerkten de positieve punten en de verbeterpunten van de sites van de deelnemers in de cursus. Hierdoor werd het heel concreet.

Terug naar overzicht
Naar boven