Introductie digitale toegankelijkheid

In deze korte 'awareness'-cursus maakt de deelnemer kennis met digitale toegankelijkheid. Met korte video's en goed leesbare teksten leggen wij het onderwerp digitale toegankelijkheid op een aansprekende manier uit. Deelnemers doen de e-learning volledig zelfstandig via onze e-learningomgeving. De e-learning is speciaal ontwikkeld voor organisaties die groepen medewerkers willen laten kennismaken met digitale toegankelijkheid.

Inschrijven

Vraag een gratis demo aan 

Neem contact op met ons via support@internetacademy.nl of bel ons op 030 3 40 35 30.

Resultaat

Na het afronden van deze e-learning weet je wat digitale toegankelijkheid globaal inhoudt en kun je dit goed vertalen naar je dagelijkse werk.

Inhoud e-learning

 1. Introductie
 2. Webtoegankelijkheid uitgelegd in 10 onderwerpen
 3. Het internet voor mensen die blind of slechtziend zijn
 4. Waarom ondertiteling bij video zo belangrijk is
 5. Digitale toegankelijkheid: verplicht voor overheden
 6. Goed gemaakte websites en apps zijn al toegankelijk
 7. Contrast en kleurgebruik
 8. Toegankelijkheid van PDF
 9. Wat kun jij doen?
 10. Slotwoord 
Screenshot van onze e-learningomgeving

Praktisch

Studiebelasting

3 uur

Kosten

Per deelnemer:

 • € 150 voor minder dan 10 deelnemers
 • € 125 voor 10 tot 30 deelnemers
 • € 100 voor 30 tot 50 deelnemers
 • € 75 voor 50 tot 100 deelnemers
 • € 65 voor 100 tot 200 deelnemers
 • € 50 voor 200 of meer deelnemers

Alle prijzen zijn exclusief 21% btw.

Docenten

 

Reviews

Review plaatsen

Helene, Algemene Rekenkamer, 19 september 2023:

5 van 5 sterren 5 van 5 sterren

In eigen tempo 15 lessen over digitale toegankelijkheid. Alle facetten komen aan bod in deze e-learning. En de toetsen na elke les geven helemaal inspiratie tot betere digitale toegankelijkheid.

Liesbeth, gemeente Zaanstad, 19 september 2023:

4 van 5 sterren 4 van 5 sterren

Weer even lekker de kennis opgefrist. Heldere uitleg. Fijn dat elke hoofdstukje getoetst werd. Dat dwingt je om net even beter te lezen en terug te halen van de gelezen informatie. Dank!

Mick, gemeente Alphen aan den rijn, 19 september 2023:

4 van 5 sterren 4 van 5 sterren

Het was een interessante training. Je krijgt veel informatie over de verschillende facetten van digitale toegankelijkheid. De training is interactief, want je leest niet alleen de informatie maar je krijgt ook video-informatie om het luchtig te houden.

Minpunt is taal. Soms staan er gekke zinnen in de training of is mist het aan de grammaticale scherpte.

Reactie Internet Academy: Dank voor de kritische noot, Mick. We doen ons best om de e-learnings in direct duidelijke taal te schrijven. Als je je nog een plek voor de geest kunt halen waar dat niet goed gelukt is horen we het graag. Dan passen we het aan. 

Fiona, gemeente Alkmaar, 24 augustus 2023:

4 van 5 sterren 4 van 5 sterren

Zeer leerzame training, zeker voor hen die nog weinig weten van digitale toegankelijkheid. Enige aanmerking is dat de filmpjes niet altijd nodig lijken voor het overbrengen van de boodschap.

Romy, Autoriteit Consument en Markt, 24 augustus 2023:

4 van 5 sterren 4 van 5 sterren

Niet heel relevant voor mijn werkzaamheden maar desalniettemin heel interessant. Wellicht heb ik hier ooit nog iets aan.

Reactie van Internet Academy: Toegankelijkheid is ook belangrijk als je bijvoorbeeld alleen documenten maakt die voor intern gebruik bedoeld zijn. Als overheidsorganisatie ben je namelijk ook verplicht je interne documenten toegankelijk te hebben.

Meinoud, ACM, 17 april 2023:

5 van 5 sterren 5 van 5 sterren

Ik vind dat deze training in korte tijd veel informatie geeft over digitale toegankelijkheid. De afwisseling met tekst, afbeeldingen en video's is heel prettig. Van de kleine toetsen per hoofdstuk dacht ik aanvankelijk 'moet dat nou', maar ik merkte dat het er toch voor zorgt dat ik mijn aandacht erbij hield.

Linda, Leuk en Zinnig, 31 maart 2023:

5 van 5 sterren 5 van 5 sterren

Duidelijke training. Veel concrete voorbeelden van hoe het niet moet en hoe het wel moet. De video's van mensen met een beperking vind ik verhelderend. En ondanks dat ik al 18 jaar webredacteur ben, heb ik nieuwe dingen geleerd.

Monique, Autoriteit Consument en Markt, 24 maart 2023:

4 van 5 sterren 4 van 5 sterren

Goede nieuwe inzichten van beperkingen waar mensen tegenaan lopen bij het lezen van stukken en het surfen op webpagina's.

Kirsten, gemeente Son en Breugel, 21 maart 2023:

4 van 5 sterren 4 van 5 sterren

Erg nuttige training. Er worden dingen besproken die je kunt overnemen in het dagelijks werk.
Er mogen nog meer tips gegeven worden over hoe je iets doet. Er wordt bijvoorbeeld aangeraden om kopstijlen te gebruiken. Een verdieping van hoe je dit doet zou een goede toevoeging zijn.

Reactie van de Internet Academy: Bedankt voor de feedback! We gaan kijken of we nog iets kunnen toevoegen aan het deel over kopstijlen. 

Melissa, gemeente Geldrop-Mierlo, 3 maart 2023:

4 van 5 sterren 4 van 5 sterren

De training is duidelijk verdeeld in verschillende onderwerpen met bijbehorende toetsen. Echter vind ik de training erg lang duren. Gelukkig is het mogelijk tussentijds te stoppen en op een later moment verder te gaan. Sommige onderwerpen brachten me echt nieuwe inzichten. Ik ga als webbeheerder aan de slag om de website te optimaliseren.

Dorine, gemeente Geldrop-Mierlo, 24 februari 2023:

4 van 5 sterren 4 van 5 sterren

De training geeft veel inzichten die voor verschillende taakvelden toepasbaar zijn. Wel is het erg veel technische informatie, wat mogelijk niet voor iedereen makkelijk te begrijpen is. Daarnaast zou het fijn zijn om bij vragen die je fout hebt beantwoord te kunnen zien wat het goede antwoord is. Positief over deze cursus. Kennis verbreed.

Naschrift Internet Academy:

Dank voor je feedback, Dorine. Wij willen ook graag dat je een terugkoppeling krijgt als je een vraag verkeerd beantwoord. Wordt aan gewerkt!

Yvonne, Uitgeverij De Jong, 24 februari 2023:

4 van 5 sterren 4 van 5 sterren

De training is helder en bevat (met een enkele spelfout) goed bruikbare informatie. Echter was ik in les 8 onder de hyperlink 'tools' ook graag naar de juiste pagina verwezen in plaats van terug naar les 7. Ik zou willen weten wat die tools nu uiteindelijk zijn.

Christiaan, Uitgeverij De Jong, 24 februari 2023:

5 van 5 sterren 5 van 5 sterren

Duidelijk, niet te lange hoofdstukken. De toetsen zorgen ervoor dat je alles goed opslaat en alles nog een keer goed onthoudt.

Ruud, Uitgeverij De Jong, 24 februari 2023:

5 van 5 sterren 5 van 5 sterren

Een erg leuke introductie om een cursus te starten. Je hebt meteen begrip voor het feit dat het nodig is om websites, pdf's en documenten toegankelijk te maken. Als je geen functiebeperkingen hebt dan wordt het via deze weg duidelijk dat dat gegeven geen vanzelfsprekendheid is om er niets aan te doen voor anderen.

Indra, ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, 19 januari 2023:

5 van 5 sterren 5 van 5 sterren

Complimenten. Het is een prettig leesbare e-learning, met variatie. Met plezier deze e-learning gemaakt en veel geleerd. En het bewustzijn wat digitale toegankelijkheid inhoudt is bij mij nu groter.

Ilonka, ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, 13 januari 2023:

5 van 5 sterren 5 van 5 sterren

Ik zag er eerlijk gezegd een beetje tegenop om eraan te beginnen, maar alles wordt duidelijk en in hapklare brokjes aangeboden. Er zitten ook goede voorbeelden bij. De toets aan het eind van elke les zorgt ervoor dat je scherp blijft of bij twijfel toch nog even dat ene alineaatje terugleest.

Thijs, ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, 24 februari 2023:

5 van 5 sterren 5 van 5 sterren

Fijne, overzichtelijke en begrijpelijke cursus die je snel laat zien hoe je een goede basis legt voor digitale toegankelijkheid. En ook vooral waarom je dat moet (willen) doen.

Nandita, ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, 24 februari 2023:

5 van 5 sterren 5 van 5 sterren

Alles was duidelijk, snel en begrijpelijk. Er zijn veel tussenkoppen gezet wat ik erg prettig vond om te lezen. Het was ook mogelijk om de video's te versnellen, wat ik altijd doe bij het bekijken en luisteren van video's. Daarbij heb ik veel geleerd en informatie uit de e-learning kunnen halen.

Job, ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, 13 december 2022:

4 van 5 sterren 4 van 5 sterren

De e-learning heeft een goede indeling en toelichting van de belangrijkste onderwerpen. Verder duidelijke omschrijving van wat mogelijke problemen zijn en waar je op moet letten.

Heleen, ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, 24 november 2022:

5 van 5 sterren 5 van 5 sterren

De e-learning heeft me geleerd waarom digitale toegankelijkheid belangrijk is. En hoe ik met eenvoudige middelen binnen bestaande programma's, zoals Word, documenten toegankelijk kan maken. De tijdsbesteding is beperkt.

Marco, ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, 23 november 2022:

5 van 5 sterren 5 van 5 sterren

De e-learning Digitale Toegankelijkheid bespreekt op een overzichtelijke en vooral begrijpelijke wijze vele aspecten van dit domein. Het vormt een goede basis en is direct in de praktijk toe te passen.

Arnoud, ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, 23 november 2022:

4 van 5 sterren 4 van 5 sterren

Goede training waarbij je leert toegankelijkheid over de gehele breedte toe te passen (in documenten, op webpagina's, bij afbeeldingen, bij video's, etc.). Gaat voldoende maar niet té veel de diepte in. Er zat wel veel overlap tussen deze training en de training Toegankelijke documenten met Microsoft Word.

Aniek, ministerie van infrastructuur en Waterstaat, 23 november 2022:

4 van 5 sterren 4 van 5 sterren

Goede manier om snel de eerste stappen te zetten in de wereld van digitale toegankelijkheid. Tips waarmee kleine dingen een groot verschil kunnen maken.

Sanne, gemeente Alkmaar, 16 september 2022:

4 van 5 sterren 4 van 5 sterren

Korte training die je op praktische wijze meeneemt door de belangijkste zaken om op te letten qua digitale toegankelijkheid.

Marjorie, VNG, 16 september 2022:

4 van 5 sterren 4 van 5 sterren

Deze training maakt mij bewust dat je met kleine aanpassingen al veel kunt betekenen voor de online lezer. De hoofdstukken zijn kort en bevatten voorbeelden, gevolgd door een toets.

Anne Lot, gemeente Rijssen-Holten, 29 september 2021:

4 van 5 sterren 4 van 5 sterren

Een korte, maar duidelijk training om kennis op te doen van de basis van digitale toegankelijkheid. Je leert op een hele andere manier naar websites te kijken (bijv. zoals een blinde het ervaart). Nuttig voor alle gemeenten om eens te volgen.

Stef, Autoriteit Consument en Markt, 11 juli 2021:

5 van 5 sterren 5 van 5 sterren

Heldere training met fijne voorbeelden uit de praktijk middels filmpjes. Prettig dat de links naar aanvullende informatie direct per hoofdstuk vermeld worden. Na de training is het duidelijk wat toegankelijkheid is maar ook welke middelen je nodig hebt om documenten/webpagina's/etc toegankelijk te maken.

Chris, gemeente Utrecht, 30 april 2021:

5 van 5 sterren 5 van 5 sterren

Ik vind dit een heel prettige manier van trainen! Fijn, al die linkjes naar handleidingen, tips en zo. Door de opbouw van de module leerde ik stapsgewijs wat ik zelf aan digitale toegankelijkheid kan doen. En dat laatste spreekt mij erg aan, want ik ben nogal gek op pdf's maken. Dat doe ik dus in het vervolg anders en hopelijk beter...

Lara, gemeente Meierijstad, 11 juli 2021:

4 van 5 sterren 4 van 5 sterren

Duidelijk en simpele uitleg. Zelf vond ik het lastig dat je bij een fout antwoord niet zag wat het juiste moest zijn en waarom.

Reactie The Internet Academy:
Op dit moment zouden de toetsen dan te makkelijk worden. Maar in de toekomst is dat zeker iets waar we naar gaan kijken. Dank!

Joost, RWS, 30 april 2021:

5 van 5 sterren 5 van 5 sterren

Goede, overzichtelijke cursus waarin alle principes van toegankelijkheid voorbij komen. Een must voor elke organisatie.

Ellen, gemeente Meierijstad, 30 april 2021:

5 van 5 sterren 5 van 5 sterren

Een leerzame training, een ware eye-opener! Heldere en duidelijke uitleg met voldoende diepgang zonder te veel technische aspecten. Zeker bruikbaar voor mijn werk om op de juiste manier content aan te leveren voor onze website.

Ellen, gemeente Nijmegen, 24 december 2020:

5 van 5 sterren 5 van 5 sterren

Hoewel ik zelf al langer bezig ben met digitale toegankelijkheid, vond ik het een fijne (opfris)cursus. Duidelijke indeling en heldere uitleg. Ik zou dit aanraden als kennismaking met het onderwerp toegankelijkheid. Tip: maak het nog iets interactiever, bv. dat je tussendoor je eigen website bekijkt en reflecteert op toegankelijkheid.

Reactie The Internet Academy:
Goeie tip! Gaan we toevoegen aan de e-learning.

Melvin, gemeente Meierijstad, 8 november 2020:

5 van 5 sterren 5 van 5 sterren

Een hele fijne, duidelijk training om iedereen op de hoogte te krijgen van de basis van digitale toegankelijkheid. Het geeft een goed beeld, terwijl het ook wat vragen oproept om na de training de discussie te kunnen voeren over wat de beste, toegankelijke oplossing is.

Patty, 8 november 2020:

4 van 5 sterren 4 van 5 sterren

Dit is een goede introductie(!)cursus over digitale toegankelijkheid. Je krijgt een globaal idee over wat digitale toegankelijkheid inhoudt. Waar moet je op letten en waarom? Zeer geschikt voor mensen die willen weten waar het over gaat. Als je er écht mee aan de slag wilt, zul je dieper in de materie moeten duiken.

Peter, gemeente Meierijstad, 8 november 2020:

4 van 5 sterren 4 van 5 sterren

Het maken van websites is vooral iets voor webredacteurs. Maar over de informatie die wordt aangeleverd bij redacteurs moet feitelijk al zijn bedacht of ze voldoende digitaal toegankelijk is. De cursus digitale toegankelijkheid heeft mij bewust gemaakt, dat ik bij het maken van stukken, die mogelijk worden geplaatst op een website, daarover nadenk.

Terug naar overzicht
Naar boven