Gebruikersobservatie, doe-het-zelf-training

2 oktober 2024 (1 dag)

In de training ga je met Auke Molendijk in een kleine groep aan de slag om zelf een gebruikersobservatie op te zetten en uit te voeren. We gebruiken daarvoor YouTube livestreaming en Open Broadcaster Software.

Inschrijven

Resultaat

  • Je leert hoe je zelf met minimale kosten een gebruiksersobservatie voorbereidt, uitvoert en analyseert.
  • Je leert hoe je de observatie optimaal kunt begeleiden om zo betrouwbare resultaten te krijgen.
  • Je leert werken met een aantal gratis tools om het onderzoek op te nemen en om stakeholders te betrekken in de uitkomsten van het onderzoek, onder andere via live meekijken.

We hebben ook ervaring met het gebruikersonderzoek met mensen met een beperking. Vraag ons naar de mogelijkheden.

Inhoud

Een goede webpagina of goed webformulier maken die mensen begrijpen en echt helpt is belangrijk om hun taak te kunnen uitvoeren. Voortdurend testen is daarbij een belangrijk onderdeel.

In deze training werk je in een kleine groep en je leert om zelf een gebruikersobservatie op te zetten en uit te voeren. Vragen die aan bod komen zijn: hoe bepaal ik de opdrachten voor de gebruikersobservatie en hoe kom ik aan gebruikers die willen meedoen? Met de praktische tips en doordat je zelf aan de slag gaat zul je merken dat het niet ingewikkeld is.

Het gebruikersonderzoek zetten we op met behulp van YouTube livestreaming en Open Broadcaster Software. Dit levert veel voordelen op die in de training uitgebreid aan bod komen. Na de training kun je dus direct aan de slag met een gebruikersonderzoek.

Meenemen

  • Laptop met microfoon en camera
  • Op je laptop OBS Studio

 

Zie bijschrift
Eenvoudig usabilitylab: het hoeft niet duur te zijn.

Praktisch

Cursusduur

1 dag, 10.00 - 16.00 uur

Datum/data

  • 2 oktober 2024

Locatie

Utrecht

Kosten

€ 595,- exclusief 21% btw

Docenten

Literatuur

Rocket Surgery Made Easy van Steve Krug

In-company

Deze training geven wij ook in-company.

 

Reviews

Review plaatsen

Heleen, 28 september 2022:

5 van 5 sterren 5 van 5 sterren

Auke heeft eerst de theorie uitgelegd, laten zien welke apparatuur je kunt gebruiken en daarna hebben we geoefend. Hij heeft veel ervaring met het uitvoeren van gebruikersonderzoeken. Dat is bij deze training erg prettig. Ook weet hij precies hoe de apparatuur werkt. Mooi om te zien wat er allemaal mogelijk is.

Yolanda, gemeente Arnhem, 24 maart 2022:

5 van 5 sterren 5 van 5 sterren

Goede balans tussen luisteren naar lesstof, praktijkvoorbeelden en oefeningen. Hierna weet je hoe je met een bescheiden budget gebruikersonderzoek opzet. Je krijgt inzicht in hoe je het onderzoek begeleidt en hoe je stakeholders betrekt. De training biedt precies wat het belooft.

Bas, 23 februari 2017:

5 van 5 sterren 5 van 5 sterren

Een veel gehoord misverstand is dat gebruikersonderzoek duur en moeilijk zelf uit te voeren is. Auke geeft je de kennis waarmee je zelf zo’n onderzoek kan uitvoeren en de resultaten aan het management kan laten zien. Zo is de discussie makkelijker aan te gaan dat die aanpassing op de website echt nodig is.

Josee, gemeente Stichtse Vecht, 30 januari 2016:

5 van 5 sterren 5 van 5 sterren

Een praktische en complete training. Je kan hierna van gelijk van start!

Ellen, Gemeente Amsterdam, 27 januari 2016:

4 van 5 sterren 4 van 5 sterren

Leuke, nuttige training. Het laat duidelijk zien dat je vrij makkelijk zelf een onderzoek kan doen naar jouw site. Verder is het heel goed dat je het zelf even in praktijk brengt: als tester voelde ik me net een examenkandidaat, dus ik kan me goed voorstellen hoe ongemakkelijk mensen zich dan kunnen voelen.

Terug naar overzicht
Naar boven