Contentgovernance: optimaal beheer van je webcontent (2 dagen)

24 januari en 7 februari 2024 (2 dagen)

Contentgovernance gaat over het optimaal beheer van je webcontent, zoals welke criteria hanteer je voor webcontent, wie is er bij betrokken en welke documentatie heb je nodig. In deze 2-daagse training leer je wat contentgovernance precies inhoudt, hoe je dit opzet en welke praktische instrumenten je daarvoor kunt gebruiken.

Dit is de laatste keer dat de training in deze 2-daagse wordt gegeven. We gaan over naar een 3-daagse opleiding Contentgovernance.

Inschrijven

Resultaat

  • Je weet wat contentgovernance is.
  • Je leert welke stappen nodig zijn om contentgovernance in je organisatie toe te passen.
  • Je raakt vertrouwd met de instrumenten die horen bij contentgovernance, zoals stijlgidsen, templates, een contentstrategie en beschrijving van de taken en rollen.

Over contentgovernance

Contentgovernance kan een nieuw en onbekend begrip zijn. Maar we zijn bezig met contentgovernance als we antwoorden zoeken op vragen als:

  • Wie is er verantwoordelijk voor wat er op de website staat, de vakafdeling of het webteam?
  • Wat is de ideale beheerorganisatie? Wat zijn de taken en rollen van de mensen in een webteam? Wie doet wat? Hoe borg je digitale toegankelijkheid in je werkwijze? Wie moet eigenlijk pdf’s toegankelijk maken?
  • Waarom lukt het niet om een contentstrategie te implementeren?
  • Hoe zorg je dat content over alle kanalen op elkaar is afgestemd? Hoe regel je dat de juiste informatie, in de juiste vorm op op het juiste kanaal verschijnt?
  • Hoe werk je samen met mensen die ‘van alles op de website willen’? Wie heeft het laatste woord als je er niet uitkomt?

Governance betekent bestuur, manier van organiseren. Contentgovernance helpt een organisatie met het succesvol maken, beheren en archiveren van content over alle kanalen. In contentgovernance zit besloten wie wat doet, op welke manier content ontstaat en wie besluiten neemt om een strategie uit te kunnen voeren. De mensfactor in contentgovernance is dus heel belangrijk.

Contentgovernance: het is niet louter een abstract verhaal. Governance is juist ook heel praktisch en manifesteert zich in stijlgidsen (en of deze gebruikt worden), templates, de contentstrategie, beschrijving van de taken en rollen - of juist in het ontbreken van dit alles. Kortom: contentgovernance gaat over de vraag: wie beslist over content en hoe. En op basis van welke criteria een besluit wordt genomen.

Over de training

In deze training leer je de begrippen uit de discipline van contentgovernance te hanteren. Dit is belangrijk, want contentgovernance organiseren is een vraagstuk waarmee bijna iedere organisatie anno nu worstelt.

Het speelt bijvoorbeeld wanneer organisaties grotere of meerdere websites gaan maken en beheren. De content groeit, de waan van de dag regeert terwijl de basis maar niet op orde komt. Beheer voelt dan als ‘dweilen met de kraan open’.

Je ziet het ook als er steeds meer ‘digitale loketten’ ontstaan of wanneer het lastig wordt om aan wet- en regelgeving te voldoen zoals digitale toegankelijkheid en open overheid. Om management te kunnen adviseren om het anders en beter te doen, is het analyseren van je huidige situatie de eerste stap. Er zijn namelijk verschillende beheermodellen die je ook kunt beschouwen als fasen in volwassenheid van governance.

Deze training zal daarom in teken staan van het herkennen van het huidige en het plotten van de gewenste en of het haalbare beheermodel in jullie organisatie.

De training is bedoeld voor ervaren online professionals. Daarom is er voorafgaand aan de training een intake. Op basis van de intake besluiten we of je de training kunt volgen.

Doelgroep

Deze training is bedoeld voor professionals in een senior rol (manager, teamleider, adviserend redacteur, coördinator) die de kwaliteit van informatie en contentstrategie als verantwoordelijkheid hebben en bijvoorbeeld aan de slag gaan met inrichting of uitbreiding van het online team. Ook als je een webproject leidt en de kwestie van (overdracht aan) beheer opduikt, is deze training geschikt.

Praktisch

Cursusduur

2 dagen, 10.00 - 16.00 uur

Datum/data

  • 24 januari en 7 februari 2024

Locatie

Dotslash, Utrecht

Kosten

€ 1.450,- exclusief 21% btw (inclusief uitgebreide intake)

Docenten

Literatuur

De trainers verstrekken aanvullende literatuur op basis van leerwensen.

In-company

Deze training geven wij ook in-company.

 

Reviews

Review plaatsen

Greg, gemeente Amsterdam, 24 juli 2023:

5 van 5 sterren 5 van 5 sterren

Dit is een hele waardevolle en aanstekelijke training die je vooruit helpt als professional. Wiep en Henk geven je alle advies en informatie over contentgovernance en hoe je daar professioneel mee omgaat. Sinds de training ben ik totaal geïnspireerd en enthousiast ideeën op papier aan het zetten, gesprekken aan het voeren en boeken/artikelen aan het lezen.

Leonie, gemeente Nijmegen, 17 juli 2023:

4 van 5 sterren 4 van 5 sterren

Erg interessant. Veel geleerd over content governance, wat het is, hoe je het organiseert en in welke fase van (niet) governance je organisatie zit. Soms best confronterend:).

Sandra, gemeente Renkum, 23 november 2022:

5 van 5 sterren 5 van 5 sterren

Een inspirerende en leerzame training. De training helpt bij bewustwording en geeft helderheid op welke punten je vooruitgang kunt boeken zodat de digitale dienstverlening verbetert. Je leert welke begrippen te gebruiken en toe te passen als het gaat over contentgovernance. Goede sprekers met veel kennis en ervaring.

Jeroen, gemeente Amersfoort, 23 november 2022:

5 van 5 sterren 5 van 5 sterren

Hele nuttige training. Ik werk al heel lang in de online communicatie en had al veel nagedacht over wat er vaak niet goed gaat. Zonder dat ik precies wist wat we daaraan structureel kunnen doen. Deze training brengt daarin verandering.

Christine, gemeente Middelburg, 16 februari 2018:

4 van 5 sterren 4 van 5 sterren

Wij kregen een incompany-versie van de training. De training kon, zelfs nog ter plekke, worden aangepast aan specifieke vragen die bij ons in de organisatie leven. Die flexibiliteit was voor ons enorm behulpzaam en getuigt volgens mij ook van een grote professionaliteit. Ze weten er gewoon heel veel van!

Isabel van Laarhoven, NS, 6 september 2017:

5 van 5 sterren 5 van 5 sterren

Als je veel te maken hebt met stakeholders en je invloedssfeer in het online domein op een natuurlijke manier wilt vergroten, dan zal deze training je veel handvatten bieden. Zeer kundige opleiders. Deel over toptaken ook erg nuttig, om focus aan te brengen in wat je aan het doen bent.

Bianca, Samenwerkingsorganisatie De Wolden Hoogeveen, 15 februari 2017:

5 van 5 sterren 5 van 5 sterren

De 3 docenten hebben veel vakkennis en praten vanuit eigen (praktijk)ervaring. Ook worden er praktische tips gegeven hoe een toptaken onderzoek uit te voeren. Vooral dag 2 heeft ons als team veel inzichten gegeven voor het maken van een online strategie. Er was de mogelijkheid om voor dag 2 vragen/probleemstellingen in te sturen. Erg leerzaam!

Rogier, gemeente Ommen-Hardenberg, 15 april 2016:

5 van 5 sterren 5 van 5 sterren

Een zeer informatieve en vooral inspirerende training met sprekers die weten waar ze het over hebben. Ideaal ter ondersteuning bij het opstellen van een goede online strategie om binnen je organisatie met je digitale dienstverlening serieuze vooruitgang te kunnen boeken.

Peter, Gemeente Eemsmond, 24 februari 2014:

4 van 5 sterren 4 van 5 sterren

Slechts 2 dagen training van 3 echte professionals hebben veel nieuwe inzichten en tools opgeleverd die ik meteen kon toepassen binnen mijn eigen online omgeving. En ook nog genoeg gelegenheid om kennis en ervaringen met de andere cursisten te delen. Een erg leuke en leerzame training met een heel hoog rendement.

Terug naar overzicht
Naar boven