Contentgovernance: optimaal beheer van je webcontent

14 en 28 juni 2023 (2 dagen )

Contentgovernance gaat over het optimaal beheer van je webcontent, zoals welke criteria hanteer je voor webcontent, wie is er bij betrokken en welke documentatie heb je nodig. In deze nieuwe 2-daagse training leer je wat contentgovernance precies inhoudt, hoe je dit opzet en welke praktische instrumenten je daarvoor kunt gebruiken.

Inschrijven

Resultaat

  • Je weet wat contentgovernance is.
  • Je leert welke stappen nodig zijn om contentgovernance in je organisatie toe te passen.
  • Je raakt vertrouwd met de instrumenten die horen bij contentgovernance, zoals stijlgidsen, templates, een contentstrategie en beschrijving van de taken en rollen.

Over contentgovernance

Contentgovernance kan een nieuw en onbekend begrip zijn. Maar we zijn bezig met contentgovernance als we antwoorden zoeken op vragen als:

  • Wie is er verantwoordelijk voor wat er op de website staat, de vakafdeling of het webteam?
  • Wat is de ideale beheerorganisatie? Wat zijn de taken en rollen van de mensen in een webteam? Wie doet wat? Hoe borg je digitale toegankelijkheid in je werkwijze? Wie moet eigenlijk pdf’s toegankelijk maken?
  • Waarom lukt het niet om een contentstrategie te implementeren?
  • Hoe zorg je dat content over alle kanalen op elkaar is afgestemd? Hoe regel je dat de juiste informatie, in de juiste vorm op op het juiste kanaal verschijnt?
  • Hoe werk je samen met mensen die ‘van alles op de website willen’? Wie heeft het laatste woord als je er niet uitkomt?

Governance betekent bestuur, manier van organiseren. Contentgovernance helpt een organisatie met het succesvol maken, beheren en archiveren van content over alle kanalen. In contentgovernance zit besloten wie wat doet, op welke manier content ontstaat en wie besluiten neemt om een strategie uit te kunnen voeren. De mensfactor in contentgovernance is dus heel belangrijk.

Contentgovernance: het is niet louter een abstract verhaal. Governance is juist ook heel praktisch en manifesteert zich in stijlgidsen (en of deze gebruikt worden), templates, de contentstrategie, beschrijving van de taken en rollen - of juist in het ontbreken van dit alles. Kortom: contentgovernance gaat over de vraag: wie beslist over content en hoe. En op basis van welke criteria een besluit wordt genomen.

Over de training

In deze training leer je de begrippen uit de discipline van contentgovernance te hanteren. Dit is belangrijk, want contentgovernance organiseren is een vraagstuk waarmee bijna iedere organisatie anno nu worstelt.

Het speelt bijvoorbeeld wanneer organisaties grotere of meerdere websites gaan maken en beheren. De content groeit, de waan van de dag regeert terwijl de basis maar niet op orde komt. Beheer voelt dan als ‘dweilen met de kraan open’.

Je ziet het ook als er steeds meer ‘digitale loketten’ ontstaan of wanneer het lastig wordt om aan wet- en regelgeving te voldoen zoals digitale toegankelijkheid en open overheid. Om management te kunnen adviseren om het anders en beter te doen, is het analyseren van je huidige situatie de eerste stap. Er zijn namelijk verschillende beheermodellen die je ook kunt beschouwen als fasen in volwassenheid van governance.

Deze training zal daarom in teken staan van het herkennen van het huidige en het plotten van de gewenste en of het haalbare beheermodel in jullie organisatie.

Doelgroep

Deze training is bedoeld voor professionals in een senior rol (manager, teamleider, adviserend redacteur, coördinator) die de kwaliteit van informatie en contentstrategie als verantwoordelijkheid hebben en bijvoorbeeld aan de slag gaan met inrichting of uitbreiding van het online team. Ook als je een webproject leidt en de kwestie van (overdracht aan) beheer opduikt, is deze training geschikt.

Praktisch

Cursusduur

2 dagen , 10.00 - 16.00 uur

Datum/data

  • 14 en 28 juni 2023

Locatie

Dotslash, Utrecht

Kosten

€ 1.050,- exclusief 21% btw

Docenten

Literatuur

De trainers verstrekken aanvullende literatuur op basis van leerwensen.

In-company

Deze training geven wij ook in-company.

 

Naar boven