11. Pdf en andere digitale documenten

Ook pdf's en andere downloadbare documenten moeten voldoen aan de WCAG-richtlijnen. Het toegankelijk maken van deze documenten is echter heel anders dan html-pagina's. De 1e stap is vaak om jezelf de retorische vraag te stellen of de pdf wel op de website moet staan.

Omslag van ''

11.1 Omschrijving

Word-bestanden, pdf's of andere bestanden op je website moeten toegankelijk zijn.

11.2 Succescriteria

Bijna alle succescriteria van WCAG.

11.3 Toepassen

Moet je wel pdf gebruiken?

Pdf is het overgangsformaat van papier naar digitaal. De meeste pdf's worden niet meer uitgeprint, maar ze zijn nog wel vrijwel allemaal opgemaakt voor print. Is dat niet gek? Misschien niet, maar het toont wel aan dat de meesten van ons nog zijn blijven hangen in de papieren wereld, terwijl een groot deel van onze informatie al in de digitale wereld staat.

Pdf heeft als formaat veel voordelen ..., voor de afzender! Het is vooral makkelijk (druk op de knop in Word). Voor de ontvanger is het niet zo handig. De content is vaak slecht, want de pdf valt buiten de reguliere eindredactie. De opmaak is slecht, want deze valt buiten de reguliere huisstijlcontrole. Pdf is vooral handig voor de afzender omdat deze ongecontroleerd zijn informatie online kan krijgen.

Maar, pdf is soms wel handig voor de ontvanger. Grotere documenten – zoals een Jaarverslag – lezen niet makkelijker in html. Als pdf kun je het downloaden en later nog eens lezen op je e-reader. Dit e-book is ook in pdf, want als e-book kun je deze ook lezen als je offline bent. En eerlijk gezegd, voor ons is het ook handig, want bijwerken en lay-outen is nog altijd een stuk makkelijker in een tekstverwerkingsprogramma dan in html. Wel is deze pdf geoptimaliseerd voor gebruik op e-readers.

Ergo: bekijk goed of informatie wel in pdf gepubliceerd moet worden. Is de informatie belangrijk voor je klanten EN staat de informatie niet elders op de website EN is de informatie relatief eenvoudig om te zetten in html, kies dan voor html.

Voor pdf en andere bestanden gelden dezelfde richtlijnen als voor html

De richtlijnen voor de toegankelijkheid van PDF en Word zijn gelijk aan die van html. Dus bijvoorbeeld gebruik kopstijlen, geef betekenisvolle afbeeldingen een alternatieve tekst en geef bestanden een titel mee. Een volledige uitleg vind je in ons e-book Toegankelijke pdf's maken met Microsoft Word.

Naar boven