7. Google's definitie van de kwaliteit van een pagina: E-A-T

Voor Google zijn expertise, autoriteit en betrouwbaarheid de kernfactoren waarmee de kwaliteit van een website bepaald wordt. En voor ‘Your Money or Your Life’-websites, sites die belangrijk zijn in ons leven, telt deze beoordeling bij Google extra zwaar.

Omslag van ''

7.1 Search Quality Rating Guidelines

Dit alles blijkt uit de Search Quality Rating Guidelines (pdf, 17 MB), die Google in 2019 online zette. Het document bevat de richtlijnen die de beoordelaars van Google gebruiken om de kwaliteit van een pagina vast te stellen.

Centraal in dit document staan 2 afkortingen:

 • E-A-T: Expertise, Autoriteit en Betrouwbaarheid (Trustworthiness)
 • YMYL: Your Money or Your Life-websites

De kwaliteit van een pagina stelt Google vast aan de hand van de beoordeling van 3 onderwerpen:

 1. Expertise: is de afzender een expert op dit onderwerp?
 2. Autoriteit (Authoritativeness): wordt de afzender als een autoriteit gezien?
 3. Betrouwbaarheid (Trustworthiness): is de afzender geloofwaardig en betrouwbaar?

7.2 Expertise

Maar wat is nu eigenlijk ‘expertise’ of expert-content? Ian Booth op moz.com schrijft daarover:

 • Zoek uit waar jouw doelgroep naar zoekt en geef antwoord hierop. Liefst nog meer, zodat je hun verwachtingen overstijgt. Dit begint met een goed zoekwoordenonderzoek.
 • Probeer de intentie van de bezoekers te vinden achter de zoektermen die je vindt in het zoekwoordenonderzoek.

Het is dus niet zo moeilijk: schrijf je content voor je bezoeker. Plaats geen content alleen omdat jouw organisatie dat zo graag kwijt wil.

Voor je content betekent dit:

 1. Zorg voor voldoende diepgang en details, maar houd het toch eenvoudig.
 2. Denk na over de vragen die jouw bezoekers nog meer zullen hebben als ze de pagina hebben gelezen. (gerelateerde content)

7.3 Autoriteit (Authoritativeness)

Expert zijn is één, maar het wordt pas van waarde als anderen jou ook zo zien. Dan ben je een autoriteit. In webtermen betekent dit dat links van andere sites belangrijk zijn. Op het web is autoriteit vooral linkpopulariteit.

Maar behalve links van websites zijn vermeldingen (mentions) ook enorm belangrijk. Social media vormen dus ook een belangrijke bron om je autoriteit op te bouwen.

Een grote rol hierin speelt ‘branding’. En dat geldt ook voor non-profit-sites. Een onderdeel van branding is bijvoorbeeld om je content niet over allerlei domeinen te verdelen, maar te kiezen voor een hoofddomein.

Dat is iets dat Coolblue heeft geleerd. Ze begonnen met tientallen sites zoals laptopstore.nl en de koelkaststore.nl, maar zijn teruggegaan naar 1 domein: coolblue.nl.

7.4 Betrouwbaarheid (Trustworthiness)

Betrouwbaarheid lijkt wellicht een zachte factor maar op het web is dit best goed zichtbaar te maken. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Duidelijk maken wie er achter een website, bijvoorbeeld door een fysiek contactadres te tonen.
 • Makkelijk maken voor bezoekers om contact te maken.
 • Een privacyverklaring.
 • Correcte implementatie van het SSL-protocol op je website.
 • Reviews.

Een factor die afbreuk doet aan je betrouwbaarheid is bijvoorbeeld negatief sentiment in social media. Een goede webcare is dus ook belangrijk voor je vindbaarheid in Google.

7.5 YMYL-websites (Your Money or Your Life)

Google kijkt hierbij extra kritisch naar de zogenaamde YMYL- websites (Your Money or Your Life). Wat zijn YMYL-websites? Dit zijn websites die gaan over onderwerpen die van veel betekenis zijn voor de levens van mensen.

Dit klinkt alsof het wellicht maar om hele specifieke sites gaat, maar Google hanteert daar best een brede definitie voor. Google noemt zelf (paragraaf 2.3):

 • Nieuws en evenementen.
 • Overheden, zoals informatie over de wet, over stemmen, sociale diensten en de levensgebeurtenissen als geboorte, trouwen en overlijden.
 • Financiële sites, zoals banken en verzekeraars.
 • Webshops.
 • Gezondheid en veiligheid.
 • Sites voor specifieke groepen van mensen, zoals op basis van religie, beperking en sexuele geaardheid.
 • Andere sites, zoals over fitness en voeding, studie vinden, een baan vinden.

Websites die binnen één van deze categorieën vallen, lopen een hoger risico voor een lagere ranking wanneer zij content van lage kwaliteit publiceren. Daartegenover staat dat YMYL-websites die goed scoren op E-A-T hoog eindigen in de zoekresultaten.

7.6 Veel nieuws onder de zon met E-A-T en YMYL?

In algemene zin misschien niet, want de kwaliteit van content werd altijd al bepaald door de waardering voor de expert, autoriteit en betrouwbaarheid. Maar de invulling van deze begrippen is wel nieuws.

Google maakt duidelijk dat een pagina een ‘low’ ranking krijgt als een van deze 3 onderwerpen niet op orde is. Waar Google dan precies naar kijkt wordt ook duidelijk uit de richtlijnen. Het is daarom zeker zinvol om het rapport …. in zijn geheel te lezen. Het zal je echt verder helpen in het optimaliseren van je site.

Naar boven