15. Microcontent: ankeilers voor verder lezen

Microcontent zijn kleine blokjes content die een ankeiler zijn naar uitgebreidere informatie, vaak een nieuwe pagina. Je vindt ze bijvoorbeeld in navigatiepagina's en zoekresultaten.

Omslag van ''

15.1 Definitie microcontent

Microcontent is een korte tekst met eventueel een foto, die aanklikbaar is en waarvan de link leidt naar het volledige bericht. Microcontent is dus nooit het volledige bericht, het is een ankeiler naar het volledige bericht. Nielsen beschrijft microcontent als een zeer korte samenvatting van macrocontent (Wikipedia: microcontent).

Voorbeelden zijn de ankeilers voor nieuwsberichten, agenda-items, contentblokjes op een navigatiepagina en zoekresultaten.

Voorbeeld van blokjes microcontent op de website van de gemeente Venlo.

Belangrijk is dat microcontent al zo goed mogelijk antwoord geeft op de vraag die een bezoeker heeft. Het doel van microcontent is namelijk in de 1e plaats om antwoord te geven op een vraag van de bezoeker. In de 2e plaats is het bedoeld om mensen het idee te geven dat hun vraag beantwoord wordt als ze doorklikken naar het hele artikel.

15.2 Opbouw microcontent

Microcontent bestaat vaak uit een titel en een snippet. De snippet is maximaal 100 tot 150 tekens. Hieronder nog een voorbeeld van de gemeente Venlo:

Verhuizen, emigreren en immigreren, naturalisatie, inburgeren, aanvragen BSN, briefadres en geheimhouding persoonsgegevens

De snippet is hier belangrijk om mensen te laten weten welke informatie ze kunnen vinden onder het kopje Verhuizen.

Afhankelijk van het type content kan dat nog uitgebreid zijn. In een zoekresultaat van Google staat ook een datum en een webadres of broodkruimelpad:

www.yourlittleblackbook.me › ... › Jordaan › Negen Straatjes › Lijstjes

19 feb. 2016 - Wil jij gezellig gaan lunchen in Amsterdam Centrum? Check deze blog met de leukste lunchspots op een rijtje! Ontdek ze allemaal op Your ...

In een nieuwsbericht staat er vaak ook nog een foto bij, zoals in het voorbeeld hieronder van de BBC:

Microcontent op de BBC: titel, snippet en foto

Voor veel nieuwsberichten op non-profitsites is een foto echter niet nodig en kun je volstaan met titel en lead, eventueel aangevuld met een datum.

De New York Times gebruikt een opsomming als microcontent.

New York Times: opsomming als microcontent

Blendle kiest ervoor om soms geen snippet te tonen, maar ze gebruiken wel langere titels, soms tot wel 130 tekens. Daarmee is de titel een soort combinatie van titel en snippet geworden.

Blendle: lange titels, geen snippet

15.3 Kenmerken goede microcontent

Goede microcontent voldoet aan de volgende kenmerken:

  • Informatief
  • Zichtbaar incompleet
  • Zichtbaar aanklikbaar
  • Makkelijk aanklikbaar

Informatief

De microcontent geeft zo mogelijk al antwoord op de vraag van de bezoeker. In het ideale geval hoeft de bezoeker dan niet eens door te klikken. De tekst is geen vraag en is niet verhullend of op een andere manier verwarrend of onduidelijk.

Zichtbaar incompleet

In principe is microcontent bedoeld om op door te klikken, zodat je het volledige bericht kunt lezen. Het moet daarom duidelijk zijn dat het incompleet is. Dat bereik je vooral door de hoeveel informatie beperkt te houden. De snippet is daarom niet langer dan 150 tekens. Vaak zijn 100 tekens al voldoende. Maak je de snippet langer, dan kan het onduidelijk voor bezoekers zijn dat je er nog meer informatie is dan alleen deze microcontent.

In het voorbeeld hieronder is de snippet 276 tekens. Het is niet duidelijk of je nu het hele bericht al hebt gelezen of dat je nog door moet klikken. Als de snippet kort is, is er geen verwarring.

Te lange snippet in microcontent: 276 tekens

Zichtbaar aanklikbaar

Het blokje is aanklikbaar en dat moet ook duidelijk zichtbaar zijn voor bezoekers.

Makkelijk aanklikbaar

Bij voorkeur is het hele blokje microcontent aanklikbaar. Dit kan de webbouwer eenvoudig maken met css.

Op onze site kun je zien dat de blokjes microcontent compleet aanklikbaar zijn.

Complete blokje microcontent is aanklikbaar

15.4 Voorbeelden minder goede microcontent

Voorbeeld 1: Nieuwsbericht gemeentesite

Hieronder een blokje microcontent met een nieuwsbericht.

Microcontent met lees-verder-link

Wat kan er beter?

  • De lees-verder-link is niet nodig. Als blijkt dat het onvoldoende duidelijk is dat het bericht aanklikbaar is, onderstreep de titel.
  • Waarschijnlijk is de afbeelding onnodig.

Dan blijft er over:

21 inwoners van de gemeente Venlo zijn onderscheiden met een koninklijke onderscheiding.

Misschien saaier voor de redacteur, maar waarschijnlijk veel beter bruikbaar voor de bezoeker. Zegt jouw collega dat het saai is voor de bezoeker? Vraag of hij dit wil onderbouwen, alleen aan een onderbuikgevoel heb je niks.

Voorbeeld 2: Nieuwsbericht waterschap (1)

Hieronder een nieuwsbericht op de site van een waterschap. Zie jij wat er aanklikbaar is? Je verwacht wellicht de titel, maar dat is niet zo. Het is de rode tekst onderaan: Schouw watergangen.

Microcontent waterschap

Wat kan er beter?

  • Verwijder de tekst onderaan (Schouw watergangen).
  • Maak de titel aanklikbaar (verwijder de streep die er nu onderstaat). Onderstreep dan eventueel wel de titel.
  • Gebruik een kortere snippet. De snippet is te lang, namelijk 161 tekens. Je krijgt als lezer de indruk dat de tekst compleet is, terwijl microcontent juist duidelijk incompleet moet zijn. Het is de bedoeling dat mensen doorklikken.
  • Foto kan hier ook weg.

Dit zou het kunnen worden:

Binnenkort komt het waterschap langs om de sloten te controleren.

Voorbeeld 3: Nieuwsbericht waterschap (2)

Het onderstaande bericht is ook van een waterschap.

Microcontent waterschap (2)

Wat kan er beter?

  • Gebruik geen title-attribuut. Hier is wel een title-attribuut gebruikt; dat geeft de mouseover-tekst. Maar in de mouseover-tekst wordt letterlijk de titel herhaald. Overbodig dus.
  • 'Lees meer' kan weg. Maak de titel aanklikbaar en onderstreep hem eventueel.
  • Foto is hier niet nodig.
  • De snippet is een herhaling van de titel. Het is beter als de snippet ook nieuwe informatie biedt.

Wat vind je van dit hoofdstuk?

Naar boven