Opleiding Contentgovernance (3-daagse)
14 maart 2024 t/m 11 april 2024 (3 dagen)In deze 3-daagse opleiding leer je wat contentgovernance inhoudt, wat het voor jouw organisatie betekent, hoe je mensen betrekt en hen adviseert over benodigde instrumenten, zoals strategie, standaarden en documentatie. De opleiding is bedoeld voor senior online professionals, managers, teamleiders en adviserend redacteurs. Voorafgaand aan de opleiding is er een intake.
Resultaat
- Je weet wat contentgovernance is en hoe het zich verhoudt tot andere vakgebieden.
- Je ontdekt wetmatigheden in het beheer van content en waarom besturing van het systeem zo ingewikkeld kan zijn.
- Je herkent verschillende fasen in de ontwikkeling van contentgovernance en kunt dit toepassen op je eigen situatie.
- Je ontdekt de stappen die in jouw organisatie nodig zijn om contentgovernance naar een volgend niveau te brengen.
- Je raakt vertrouwd met de instrumenten die horen bij contentgovernance, zoals stijlgidsen, templates, een contentstrategie en beschrijving van de taken en rollen.
Over contentgovernance
Veel organisaties worstelen met beheer van content over alle kanalen. Content is oud, achterhaald, ongeordend en staat op meerdere plekken. En er zijn voortdurend discussies over wat er wel of niet gepubliceerd wordt, en hoe, en wie dat eigenlijk bepaalt. Niet altijd is het team ingesteld op zorgvuldig beheer van zoveel content die overal lijkt rond te zweven.
Wil je aan de slag met het verbeteren van je online communicatie en dienstverlening, dan moet je aan de slag met besturing (governance) van processen rond content, passend bij jouw organisatie.
Contentgovernance kun je zien als een samenwerkingsmodel, een systeem waarin mensen met elkaar samenwerken om te komen tot een optimale online performance. En dan vooral: wie beslist en op grond waarvan? En wie heeft uiteindelijk het laatste woord?
Contentgovernance stelt jou - en dus de organisatie - in staat om de organisatiestrategie daadwerkelijk te realiseren. Contentgovernance kan een nieuw en onbekend begrip zijn. Maar we zijn bezig met contentgovernance als we antwoorden zoeken op vragen als:
- Wie is er verantwoordelijk voor wat er op de website staat, de vakafdeling of het webteam?
- Wat is de ideale beheerorganisatie? Wat zijn de taken, rollen en competenties van de mensen in een webteam? Wie doet wat?
- Hoe borg je digitale toegankelijkheid in je werkwijze? Denk aan vragen als: wie moet eigenlijk pdf’s toegankelijk maken?
- Waarom lukt het niet om een contentstrategie te implementeren?
- Hoe zorg je dat content over alle kanalen op elkaar is afgestemd? Hoe regel je dat de juiste informatie, in de juiste vorm, op het juiste kanaal verschijnt?
- Hoe werk je samen met mensen die ‘van alles op de website willen’? Wie heeft het laatste woord als je er niet uitkomt?
Over de opleiding
In de opleiding raak je vertrouwd met de inhoud en terminologie van contentgovernance. Dit is belangrijk, want contentgovernance organiseren is een vraagstuk waarmee bijna iedere organisatie anno nu worstelt en het vraagt om gedegen kennis van de verantwoordelijke die hiermee aan de slag gaat.
Het speelt bijvoorbeeld wanneer organisaties grotere of meerdere websites gaan maken en beheren. De content groeit, de waan van de dag regeert terwijl de basis maar niet op orde komt. Beheer voelt dan als ‘dweilen met de kraan open’.
Je ziet het ook als er steeds meer ‘digitale loketten’ ontstaan of wanneer het lastig wordt om aan wet- en regelgeving te voldoen zoals digitale toegankelijkheid en open overheid. Om management te kunnen adviseren om het anders en beter te doen, is het analyseren van je huidige situatie de eerste stap. Er zijn namelijk verschillende beheermodellen die je ook kunt beschouwen als fasen in volwassenheid van contentgovernance.
De opleiding is bedoeld voor ervaren online professionals. Daarom is er voorafgaand aan de opleiding een intake. Op basis van de intake kijken we of je leervragen aansluiten op de inhoud van de opleiding en of je de opleiding kunt volgen.
Voor wie?
- Je bent professional in een senior rol, zoals manager, teamleider, adviserend redacteur of coördinator.
- Je bent verantwoordelijk voor de kwaliteit van informatie en contentstrategie.
- Je wilt aan de slag met de inrichting of uitbreiding van het online team.
- Je leidt een webproject en de kwestie van (overdracht aan) beheer speelt.
- Je wilt de organisatie van de online communicatie en dienstverlening doelmatiger en effectiever laten verlopen.
- Je wilt op een constructieve wijze een eind maken aan steeds terugkerende discussies met leidinggevenden en inhoudsdeskundigen over wat er wel of niet online komt.
Praktisch
Cursusduur
3 dagen, 10.00 - 16. 00 uur
Datum/data
- 14 maart 2024 t/m 11 april 2024
Locatie
Dotslash, UtrechtKosten
€ 2.150, exclusief 21% btw (inclusief uitgebreide intake)
Docenten
In-company
Deze training geven wij ook in-company.