10. Vindbaarheid onderzoeken

Dit hoofdstuk moeten we nog uitbreiden, maar hierin gaan we uitleg geven hoe je de vindbaarheid van een site in Google kunt onderzoeken. Feedback is welkom!

Omslag van ''

10.1 Voorkom (te) persoonlijke zoekresultaten

Ga je een site onderzoeken op vindbaarheid, hou er dan rekening mee dat gegevens op jou zijn afgestemd. Je kunt een paar dingen doen om de resultaten minder persoonlijk te maken:

  1. Gooi alle geschiedenis weg
    Dat scheelt vaak al heel veel. Doe dat wel elke keer als je weer een zoekactie start.
  2. Surf anoniem
    Het verschil met alle geschiedenis weggooien is overigens niet groot (maar misschien wel iets makkelijker). Jouw IP-adres is nog steeds bekend, dus je krijgt zoekresultaten die afgestemd zijn op je locatie.
  3. Gebruik een VPN
    Voordeel hiervan is Google ook niet je echte IP-adres ziet. Nadelen zijn er ook. Je zult misschien wel graag willen zien wat de lokale zoekresultaten zijn en die krijg je niet meer. Ook niet op het niveau van Nederland.

Zo zie je dat elke methode ook nadelen heeft. Belangrijkste: wees bewust dat zoekresultaten persoonlijk zijn en per persoon verschillen.

10.2 Google Search Console

Deze mag uiteraard niet ontbreken bij het analyseren van je site. Zie Google Search Console.

10.3 Search operators

In het zoekvenster van Google kun je bepaalde search operators gebruiken, zodat je gericht kunt zoeken naar bepaalde pagina's en bepaalde content. Er zijn vele search operators of zoekoperatoren. We noemen er hier enkele.

site: site:theinternetacademy.nl
Vind alle pagina's bij een bepaald domein
filetype: "tarieven 2020" filetype:pdf
Om een specifiek bestandsformaat te vinden, zoals pdf, doc, docx, xls, xlsx, ppt, pptx, csv en txt.
Naar boven