Matomo: bezoekersstatistieken zonder de nadelen van Google Analytics

Wil je goede webstatistieken én gegevens beter afschermen? Kies dan voor Matomo. Matomo is op dit moment hét alternatief voor Google Analytics. Je bent niet alleen: in het najaar gaat de hele rijksoverheid over op Matomo.

Overheid gaat helemaal over op Matomo

Ruim 1.000 sites van de rijksoverheid gaan binnen enkele maanden volledig over op Matomo. Ruim 250 gemeentesites volgen dit jaar nog. Waarschijnlijk stappen ook de provincies en waterschappen over.

Matomo heeft veel voordelen:

  • De gegevens blijven op je eigen server.
  • Gevoelige marktgegevens komen niet in handen van anderen.
  • Je hebt volledige toegang tot brongegevens.
  • Je hebt veel mogelijkheden voor analyse op meso- en macroniveau.

Gegevens op je eigen server

Met Matomo verzamel je de gegevens van bezoekers op je eigen server. Bij Google staan alle gegevens op de servers van Google, bijvoorbeeld in de VS. Gezien de recente onthullingen van Edward Snowden is het verstandig om je data niet op een Amerikaanse (of, nog erger, Engelse) server te hebben.

Verder heb je bij Google alleen toegang tot geaggregeerde gegevens, dus niet tot alle brongegevens. En bij grote sites alleen tot de steekproef van de gegevens.

Bedrijfsgegevens niet in handen van anderen

Google heeft alle brongegevens en kan gegevens van verschillende organisaties aan elkaar koppelen. Zo heeft Google ook inzicht in belangrijke marktgegevens. Stel je voor dat je een vacaturesite hebt met een belangrijk marktaandeel in Nederland. Google kan zelf een vacaturesite starten en weet dan dus via de statistieken al alles over de markt van vacatures.

Volledige toegang tot brongegevens

Stel dat je al het bezoek nader wil analyseren. Bij Google heb je nooit toegang tot deze gegevens. Met Matomo wel, want je hebt toegang tot alle gegevens. Je kunt bijvoorbeeld een uitgebreid statistisch onderzoek laten doen.

Mogelijkheden op meso- en macroniveau

Met Matomo beschikt de overheid over alle eigen data. Ze kan bijvoorbeeld de gegevens van alle ministeries bij elkaar voegen en analyseren. Hetzelfde geldt voor gemeenten, provincies en waterschappen. Bovendien kunnen de verschillende overheden onderling gegevens vergelijken.

Nadelen van Matomo

Vergeleken met Google Analytics heeft Matomo ook nadelen. Allereerst ben je nu zelf verantwoordelijk voor je server. Die server moet steeds openstaan om data te ontvangen, want Matomo stuurt bij elk bezoek bezoekgegevens naar je server. Dat betekent dat de beveiliging van de server complex is. Zet Matomo daarom liever niet op dezelfde server als waarop je website draait.

Verder is Google Analytics nog wel geavanceerder. Analytics kun je bijvoorbeeld gemakkelijk koppelen aan AdWords. Maar de verschillen tussen Google Analytics en Matomo worden snel kleiner. Als de overheid in het najaar massaal is overgestapt, dan krijgt de ontwikkeling van het programma zeker een grote boost.

SIM Analytics = Matomo

Gemeenten, die de SIM-groep als leverancier hebben, krijgen SIM Analytics aangeboden. SIM Analytics is echter niets anders dan ... Matomo. Ga je SIM Analytics gebruiken, dan kun je dus ook bij ons de training Matomo volgen.

Verder moet je je afvragen of je niet beter je eigen statistieken kunt beheren, dan dat je je webleverancier deze laat beheren. Als je ooit kiest voor een andere leverancier, dan ben je ook al je data kwijt, want die is contractueel niet van jou, maar van de leverancier. Je kunt dan nog beter Google Analytics blijven gebruiken, want dan kun je rustig switchen van webleverancier.

Starten met Matomo

Dat Matomo een goed alternatief is voor Google Analytics zal je zien in onze training. Je leert hoe je Piwik op jouw website implementeert en instelt zodat je goed het bezoekgedrag kan meten.

Terug naar overzicht
Naar boven