Leesmodus werkt ook voor onze e-books en e-learnings

Leesmodus? Huh, wat is dat? In verschillende browsers is tegenwoordig een zogenaamde leesmodus. Als je die gebruikt, dan verdwijnen alle advertenties (joepie!) en kun je heel goed de lay-out van tekst aanpassen: groter/kleiner, ander lettertype, andere achtergrondkleur. Onze e-books en e-learnings zijn nu zo gemaakt dat ze volledig werken in deze leesmodus.

Leesmodus werkt in alle browsers behalve Chrome

Eerst iets over in welke browsers het werkt. Het is beschikbaar in Firefox, Edge, Safari en Opera. Helaas niet in Chrome, want Google weigert deze modus toe te passen. Omdat de leesmodus de advertenties weghaalt, is de reden duidelijk: Google leeft van de advertenties. Dus gebruik je Chrome, dan zul je voor de leesmodus even een andere browser moeten gebruiken.

De leesmodus: hoe werkt het?

Het is handig om het eerst even live te zien. Ga daarvoor naar het e-book Webtechniek voor niet techneuten. Dat kan op je desktop, tablet of mobiel.

In het vak met het webadres zie je aan de rechterkant een icoontje dat lijkt op een pagina: een staande rechthoek met horizontale streepjes erin.

Als je erop klikt zie je dat de lay-out wijzigt en ben je in de leesmodus:

  • Alles komt in 1 kolom.
  • De opmaak wordt teruggebracht tot het minimum.
Links zie je de gewone weergave in de browser, rechts de Leesmodus.

Afhankelijk van je browser verschijnt er een balk of blokje met opties:

  • Achtergrondkleur
  • Lettertype
  • Lettergrootte
Links de leesmodus in Firefox, rechts in Safari

E-books en e-learnings aangepast op de leesmodus

Wil je een hoofdstuk lezen in ons e-book of een les volgen in onze e-learning? Probeer dan eens de leesmodus. Het lezen is dan nog makkelijker geworden.

Daarnaast waren onze boeken en trainingen al volledig responsive. Samen met de leesmodus betekent dit dat je onze boeken en al onze e-learnings volledig op je mobiele telefoon kunt lezen en volgen. En niet onbelangrijk: ze voldoen ook 100% aan WCAG.

Terug naar overzicht
Naar boven