Einde Google Analytics? Kies Matomo

De kans is redelijk groot dat Google Analytics in Europa verboden wordt. Dit is het directe gevolg van een uitspraak van de privacytoezichthouder van Oostenrijk. Ons advies: installeer nu al direct Matomo om dataverlies in de toekomst te voorkomen. Beide pakketten draaien uitstekend naast elkaar.

Dit artikel is ook gepubliceerd op LinkedIn. Jouw reactie is daar welkom!

Persoonsgegevens zijn niet anoniem bij Google

Begin januari 2021 concludeerde de Oostenrijkse privacytoezichthouder dat het gebruik van Google Analytics in strijd is met de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG).

Om dit uit te leggen gaan we een klein stapje terug in de geschiedenis. Voorheen hadden Europa en de VS in het Privacy Shield afspraken gemaakt om de privacy van personen te garanderen. Maar al snel bleek dat de VS toch toegang bleef houden tot deze data, zelfs als de hosting in Europa plaatsvindt.

Dit was de reden dat het Europees Hof op 16 juli 2020 een streep haalde door dit EU-VS-Privacy Shield. Sindsdien zijn alle Europese privacytoezichthouders aan het kijken wat dit voor hun land betekent. En Oostenrijk heeft dus de primeur: zij verbieden het gebruik van Google Analytics.

Matomo: het alternatief voor Google Analytics

Naar schatting 40% van de gemeenten en de meeste provincies en waterschappen gebruiken Google Analytics. Voor hen is het heel verstandig om nu al een alternatief te gaan gebruiken. Je kunt namelijk makkelijk 2 of 3 webstatistiekpakketten naast elkaar gebruiken.

Er zijn verschillende alternatieven. Een mogelijkheid is Siteimprove. Deze heeft echter 2 grote nadelen. Ten eerste: het is een kostbaar pakket. En als je ooit besluit om het abonnement te beëindigen, dan is het vrijwel ondoenlijk om de data in je nieuwe statistiekpakket te krijgen. Ten tweede: het biedt minder mogelijkheden dan een pakket als Matomo.

Daarnaast zijn er nog een aantal commerciële alternatieven, maar deze hebben ook als nadeel dat ze meestal Amerikaans zijn (zelfde probleem als Google Analytics) en duur.

Er is gelukkig wel een goed alternatief en dat is Matomo. Matomo bestaat al enkele jaren. Een groot deel van de gemeenten en de volledige Rijksoverheid gebruiken het. Dit open source pakket is qua functionaliteit vergelijkbaar met Google Analytics. Daarbij is het gebruik ook nog eenvoudiger dan Google Analytics. 

Om Matomo te installeren plaats je een klein stukje trackingcode in je website. Deze code is zo beperkt dat het nagenoeg geen invloed heeft op de performance van je website.

Goede hosting is essentieel

Het grootste nadeel tot nu toe was de hosting. Het pakket stelt namelijk zware eisen aan de hosting. Bij veel overheden betekende dit dat de analyse van de gegevens erg traag was en dat bijvoorbeeld de analyse van 1 jaar niet goed mogelijk was.

Inmiddels is er een uitstekende oplossing: de hosting uitbesteden bij een professionele hoster, zoals cloudhosting bij Matomo.org. Voor € 19 per maand heb je professionele en goed werkende webstatistieken.

Installeer Matomo

Ons advies: installeer nu al Matomo. Als Google Analytics definitief verboden wordt, heb je het alternatief al draaiend, inclusief de historie.

Ook als je Siteimprove of een ander betaald pakket gebruikt, is ons advies om ook Matomo te installeren. De kosten zijn minimaal en je bent zeker van je data, ook in de toekomst. 

Geraadpleegde artikelen

Onze cursus webstatistieken

Terug naar overzicht
Naar boven